Novi Zeland izgubio prvi vojni brod od Drugog svetskog rata

Mornarica Novog Zelanda izgubila je svoj prvi brod u moru od Drugog svetskog rata, nakon što se jedan od njenih brodova nasukao kod obale Samoe.
Novi Zeland izgubio prvi vojni brod od Drugog svetskog rata
Foto: Screenshot (Youtube/Hindustan times)
Ministarka odbrane Džudit Kolins je opisala incident kao "tužan dan za mornaricu", javlja BBC.
 
Specijalizovani brod za ronjenje i snimanje okeana "Manavanui" našao se u problemu dok je vršio istraživanje grebena u blizini ostrva Upolu u subotu uveče po lokalnom vremenu, a kasnije se zapalio pre nego što se prevrnuo.
Svih 75 ljudi sa broda bezbedno je evakuisano u čamce za spasavanje i spaseno rano danas, saopštilo je ministarstvo odbrane Novog Zelanda.
 
Zvaničnici su rekli da je uzrok potonuća nepoznat i da je istraga u toku. 
Incident se dogodio tokom olujnog i vetrovitog vremena.
 
Vojni zvaničnici su rekli da su se spasioci borili sa strujama i vetrovima koji su gurali splavove za spasavanje i morske čamce prema grebenima, a talasi su činili napore spasavanja izazovnim.
 
Dejv Pul, koji je bio svedok požara na brodu, rekao je agenciji Rojters: "Kada smo ušli u zaliv videli smo brod i nije bilo dima. U roku od 15 minuta bili su vidljivi vatra i dim. Ubrzo je potonuo."
 
"Manavanui" je prvi od novozelandskih pomorskih brodova koji su nenamerno potopljeni otkako je ta zemlja učestvovala u pomorskim bitkama tokom Drugog svetskog rata.
 
Vojni zvaničnici su rekli da se njihovi napori sada okreću ka pokušaju spasavanja broda i minimiziranju uticaja potonuća na životnu sredinu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet