Požari u Boliviji uništili više od 10 miliona hektara šuma: Proglašena nacionalna katastrofa

Šumski požari u Boliviji uništili su više od 10 miliona hektara šume i to uglavnom na istoku zemlje, obarajući rekorde za najteže sezone požara, preneo je Rojters.
Požari u Boliviji uništili više od 10 miliona hektara šuma: Proglašena nacionalna katastrofa
Foto: Pixabay
Najteže je pogođena bogata poljoprivredna regija u blizini granice s Brazilom Santa Kruz, gde je izgorelo skoro sedam miliona hektara šume, a nakon toga područje Beni gde je iskorelo tri miliona hektara šume.
 
Prema podacima brazilske svemirske agencije INPE, u Boliviji je do 6. oktobra ove godine bilo 82.117 aktivnih izbijanja požara, što je samo 1.000 manje od rekorda za celu godinu iz 2010. godine.
"Ono što se dogodilo poslednjih meseci u istočnoj Boliviji, a nastaviće da se dešava najmanje do oktobra, katastrofa je bez presedana u zemlji. Ova katastrofa utiče na živote hiljada domaćinstava, farmera i starosedelačkog stanovništva, od kojih su mnogi raseljeni zbog gubitka svojih domova, useva i sredstava za život, kao i zbog zagađenja vazduha i izvora vode", rekao je istraživač fondacije "Tijera" Huna Pablo Čumasero.
 
Direktor te fondacije Gonzalo Kolk rekao je da će 2024. ostati upamćena kao godina najgore ekološke katastrofe u istoriji Bolivije.
Vlada Bolivije proglasila je nacionalnu katastrofu prošle nedelje nakon zahteva lokalnih vlasti.
 
Naučnici kažu da, iako većinu požara podmeću ljudi, nedavni vrući i suvi uslovi usled klimatskih promena izazvanih upotrebom fosilnih goriva dovode do bržeg širenja požara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.