Brod koji niko neće: Ruski teretnjak "Rubi" nepoželjan u evropskim lukama

Teško oštećeni teretni ruski brod Rubi pluta oko severozapadne obale Evrope, noseći hiljade tona đubriva, a u evropskim lukama strahuju da je reč o "trojanskom konju".
Brod koji niko neće: Ruski teretnjak "Rubi" nepoželjan u evropskim lukama
Foto: Pixabay
Luke širom Evrope odbile su teško oštećeni teretni brod zbog potencijalno eksplozivnog tereta, dok je jedan strani ambasador nazvao gomilu ruskog đubreta koji prevozi taj brod "plutajućom megabombom".
 
Nije samo opterećenje teretnog broda Rubi, na kome se nalazi oko devet tona amonijum nitrata ono što tera lučke zvaničnike da se zapitaju, iako je daleko manji teret iste komponente đubriva opustošio luku Bejrut 2020. godine kada je i eksplodirao, navodi Njujork tajms, a prenosi nedeljnik Vreme.
Pojedine brine da bi brod od 182 metra, koji je registrovan na Malti i u vlasništvu malteške kompanije Rubi Enterprajz, mogao biti "trojanski konj" koji će sabotirati neku nesuđenu evropsku luku.
 
"Kada imamo posla sa Rusijom ili drugim međunarodnim akterima koji su nam neprijateljski raspoloženi, uvek imamo na umu ovu mogućnost", rekao je ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis, nakon što je premijer te zemlje saopštio parlamentu da brodu neće biti dozvoljeno da pristane.
 
Slična razmišljanja drugih evropskih lidera ostavila su brod u neizvesnosti, te on pluta pored obale jugoistočne Engleske poslednjih nedelju dana, sa napuklim trupom i oštećenim propelerom dok njegovi menadžeri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokušavaju da uvere javnost da brod ne predstavlja pretnju za njih, piše Tajms.
Osuđen na propast
 
Rubino putovanje je bilo gotovo osuđeno na propast od samog početka. Napustio je rusku luku Kandalakša, na severozapadnoj obali zemlje, još u avgustu. Ali ubrzo se nasukao, a ta oštećenja su ga sprečila da nastavi do odredišnih luka u Africi, piše Tajms. 
 
Zatim je nastavio svoje putovanje oko poluostrva Kola i pristao u Tromso u Norveškoj. Norveška pomorska uprava rekla je za BBC da je brod pregledala grupa DNV kako bi se uverila da ispunjava bezbednosne i ekološke standarde.
 
Grupa je pronašla oštećenje na trupu, propeleru i kormilu, ali je Rubi i dalje smatran "sposobnim za plovidbu". Iz predostrožnosti, insistirali su da tegljač prati brod do kraja njegovog putovanja. Brod je išao za Klaipedu, u Litvaniji, prema kompaniji za praćenje brodova MarineTraffic.
Ruski brod Rubi usidren je 25. septembra, oko 25 km severoistočno od Margejta, u Kentu, u blizini Doverskog moreuza, jednog od najprometnijih plovnih puteva na svetu.
 
Agencija za pomorsku i obalsku stražu (MCA) saopštila je da je brod "trenutno bezbedno usidren van teritorijalnih voda Velike Britanije i čeka odgovarajuće uslove za dopunu goriva na moru pre nego što prođe kroz Lamanš".
 
Njegova trenutna destinacija je navedena kao Marsaklok, na Malti ali malteške vlasti rekle su lokalnim medijima da brod može ući u zemlju samo ako prethodno isprazni svoj teret.
 
Marko Forđone, generalni direktor Ovlašćenog instituta za izvoz i međunarodnu trgovinu, izrazio je zabrinutost zbog potencijalne "štete po životnu sredinu", ako bi "amonijum nitrat počeo da curi iz broda i kontaminira more".
 
Plovilo ima odgovarajuće bezbednosne sertifikate koje je odobrila država zastave plovila i može da se kreće sopstvenim putem, saopštio je MCA.
  • Realista

    08.10.2024 22:12
    histerija
    Pa neka neko otkupi tovar u pola cene, pretovari na otvorenom moru na barže i doveze ga u više luka u bezbednim količinama... danas vade nuklearne podmornice sa 100 metara dubine a ovamo drama sa amonijum nitratom u brodu na površini... glupost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.