Hitna evakuacija i zbrinjavanje stanovništva ugroženih područja Jablanice i Konjica

Štab Civilne zaštite Federacije BiH doneo je večeras naredbu o hitnoj evakuaciji i zbrinjavanju stanovništa sa ugroženih područja Jablanice i Konjica, koje su u petak pogodile katastrofalne poplave.
Hitna evakuacija i zbrinjavanje stanovništva ugroženih područja Jablanice i Konjica
Foto: Beta/AP (Armin Durgut)
Kantonalnom štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kao i opštinskim štabima Jablanice i Konjica naređeno je da obezbede privremeni smeštaj za evakuisane stanovnike iz mesta pogođenih poplavama.
 
Crvenom krstu Federacije BiH je naloženo da za evakuisane stanovnike obezbede vodu, hranu, lekove i higijenske potrepštine.
Prema službenim podacima iz štaba Civilne zaštite HNK-a i MUP-a HNK-a u poplavama na području tog kantona do sada je smrtno stradalo 19 osoba, šesnaest iz Jablanice i tri iz Konjica.
 
Jedno telo još uvek nije identifikovano.
U Konjicu se aktivno traga za dva prijavljena nestala lica, a u Jablanici za njih četvoro.
 
U Fojnici, na području Srednje-bosanskog kantona, u poplavama koje su u petak pogodile i taj deo BiH, poginule su tri osobe.
 
I dalje je u prekidu saobraćajna komunikacija između Mostara i Jablanice, kao i Jablanice i Blidinja, dok se saobraćaj između Jablanice i Prozor-Rame odvija otežano.
Na deonici od Jablanice do Konjica mogu saobraćati putnička vozila i teretna vozila bez prikolice.
 
Svi koridori otvoreni su za spasilačke i druge hitne službe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.