Trinaest američkih država tužilo Tiktok jer nanosi štetu mladima

Platforma Tiktok se suočava s novim tužbama iz 13 američkih država i glavnog grada Vašingtona, Distrikt Kolumbija, kojima se ova popularna društvena mreža optužuje da nanosi štetu mladima.
Trinaest američkih država tužilo Tiktok jer nanosi štetu mladima
Foto: Pixabay
Tužbe, koje su podnete odvojeno u Njujorku, Kaliforniji, Distriktu Kolumbija i još 11 drugih država, proširuju pravnu borbu kineskog Tiktoka s američkim regulatorima, uz zahteve da Tiktok plati nove kazne, prenosi AP.
 
Savezne države optužuju Tiktok da namerno koristi softver koji je dizajniran da izazove zavisnost i decu drži "prikovanu" za ekran što duže i što češće, kao i da pogrešno predstavlja efikasnost svoje moderacije sadržaja.
"Tiktok neguje zavisnost od društvenih mreža kako bi povećao korporativne profite. Tiktok namerno cilja decu znajući da deca još nemaju odbrambene mehanizme ili sposobnost da postave zdrave granice oko sadržaja koji izazivaju zavisnost", saopštio je generalni tužilac Kalifornije Rob Bonta.
 
Države koje su tužile ovu kompaniju tvrde da Tiktok nastoji da maksimizira vreme koje korisnici provode na aplikaciji kako bi ih potom zasipao reklamama.
"Mladi ljudi se bore s mentalnim zdravljem zbog zavisničkih platformi društvenih mreža poput Tiktoka", izjavila je generalna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms.
 
Tiktok je saopštio da se snažno protivi optužbama i da mnoge od njih smatra "netačnim i obmanjujućim".
 
U saopštenju kompanije se izražava razočaranje zbog toga što su države odlučile da pokrenu tužbe "umesto da sarađuju na pronalaženju konstruktivnih rešenja za poslovne izazove".
  • vitamin

    09.10.2024 11:23
    Jeste, a Fejs i Instagram su upravo lekoviti... Postoji gomila studija o tome kako sve socijalne mreže utiču negativno na depresiju, mišljenje o sebi, povećavaju stres...

    E, ali Kineska najviše, samo nju treba zabraniti. Ajde face dignite glas i protiv Marka - šta, on je čak otpočeo sa tim ispiranjem mozga...
  • logika

    09.10.2024 11:14
    ...
    za razliku od of, instagrama, snapchata i slicnih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.