Vučić umesto Đurića na samitu u Dubrovniku, stiže i Zelenski

Predsednik Aleksandar Vučić ipak će učlestvovati danas na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, javlja N1.
Vučić umesto Đurića na samitu u Dubrovniku, stiže i Zelenski
Foto: Beta/AP
Prvobitno je umesto Vučića bio najavljen ministar spoljnih poslova Marko Đurić, ali N1 Zagreb  saznaje da na samit dolazi upravo predsednik Srbije.
 
Hrvatski predsednik Zoran Milanović na samit nije pozvan.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas će prvi put doputovati u Hrvatsku kako bi učestvovao na samitu, čiji je suorganizator zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.
 
Reč je o trećem samitu u tom formatu - prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru 2024. u Tirani, a glavni cilj dubrovačkog sastanka je da se iskaže solidarnost i podrška zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini koja se već više od dve i po godine suočava s ruskom agresijom.
Odziv visokih zvaničnika zemalja regiona na treći po redu samit, kako se saznaje, najveći je do sada.
 
Najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice Kosova Vjose Osmani, kao i premijera Grčke Kiriakosa Micotakisa, Bugarske Dimitra Glavčeva, Albanije Edija Rame, Severne Makedonije Hristijana Mickoskog i predsednice Veća ministara BiH Borjane Krišto.
 
Turska, Rumunija i Moldavija biće predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.
  • S56

    09.10.2024 20:02
    Čovek zvani Vegeta
    Pa ne može kolo bez Kokana, pardon Oskara.
  • Zamenik zamenika

    09.10.2024 18:53
    Svaka čast Vučiću, Hrvatskoj i Premijeru Plenkoviću. Valjda ćemo se i mi u Srbiji dozvati pameti i naučiti geografiju Evrope.
  • Duda

    09.10.2024 16:40
    Koliko će nas to para koštati?Došao red i da sirotinja daje pare Ukrajini,Ameri presušili!?Opet neka milionska donacija i kupovanje budalaština,samo da bi se dupe sačuvalo i bahatilo na vlasti...Ali svemu ima kraj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.