Izveo nacistički pozdrav pred kamerama, pa završio u zatvoru

Samoproklamovani nacista Džejkob Hersant postao je prvi čovek u Australiji koji će biti osuđen na zatvorsku kaznu zbog izvođenja zabranjenog nacističkog pozdrava.
Izveo nacistički pozdrav pred kamerama, pa završio u zatvoru
Foto: Pixabay (ilustracija)
Hersant je izveo pozdrav i hvalio nacističkog vođu Adolfa Hitlera pred medijskim kamerama ispred Okružnog zatvora Viktorija 27. oktobra prošle godine, nedugo nakon što je izbegao zatvorsku kaznu zbog izazivanja nasilnog nereda, navodi AP.
 
Pozdrav je izveo šest dana nakon što je vlada države Viktorija zabranila nacistički pozdrav, a Parlament je u decembru usvojio zakon koji zabranjuje izvođenje nacističkog pozdrava na javnom mestu, kao i javno prikazivanje ili trgovinu simbolima koji su povezani sa nacizmom.
Sudija Bret Sonet rekao je Hersantu da će mu biti izrečena "relativno skromna zatvorska kazna" na narednom ročištu u novembru.
 
Sonet je prvobitno planirao da Hersanta zadrži u pritvoru do izricanja kazne, 23. oktobra, ali nakon što je saslušao argumente advokata odbrane Tima Smarta dozvolio je 25-godišnjaku da ostane na slobodi uz kauciju do ročišta 8. novembra.
Maksimalna moguća kazna je 12 meseci zatvora uz novčanu kaznu od 16.000 dolara. 
 
Sudija je naglasio da kažnjava Hersanta isključivo zbog izvođenja nacističkog pozdrava za koje je znao da je ilegalno, ističući da ga ne kažnjava zbog njegovih političkih uverenja, bez obzira na to koliko su uvredljiva za druge.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Republici Srpskoj sutra Dan žalosti

Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 8. oktobar, za Dan žalosti u ovom BiH entitetu, zbog stradanja stanovništva u BiH izazvanog katastrofalnim poplavama i klizištima.