Pozamašne plate i "zlatni padobran": Privilegije evroparlamentaraca ljute mnoge građane

Bruto plata svih poslanika Evropskog parlementa iznosi 10.377 evra a na društvenim mrežama već danima traje rasprava o tome da li Evropska unija ulaže previše novca u njihov udoban život.
Pozamašne plate i "zlatni padobran": Privilegije evroparlamentaraca ljute mnoge građane
Foto: 021.rs
Kako piše Euronews Srbija, da poslanici Evropskog parlamenta imaju pravo na nekoliko vrsta naknada, a u pojedinim situacijama uživaju i u posebnom tretmanu, verovatno nije informacija koja bi mogla bilo koga da iznenadi. Ipak, na društvenim mrežama, mnoge je uspela da naljuti.
 
Biti izabran za poslanika Evropskog parlamenta donosi brojne pogodnosti, uključujući naknade za opšte troškove, povraćaj troškova putovanja i novac za obroke.
 
Ove pogodnosti su pokrenule rasprave na internetu o tome na šta tačno poslanici imaju pravo i da li su te privilegije fer prema narodu koji bi oni trebalo da predstavljaju.
Koje naknade dobijaju poslanici Evropskog parlementa?
 
Svi poslanici EP-a zarađuju istu mesečnu bruto platu od 10.377,43 evra, odnosno, neto iznos od 8.088,03 evra, iako pojedine zemlje mogu dodati dodatne poreze na to.
 
Na primer, evroparlamentarci dobijaju opštu naknadu za troškove koja pokriva računare, iznajmljivanje radnog prostora koja iznosi 4.950 evra.
"Opšta naknada" evroparlamentarcima je prilično kontroverzna jer poslanici dobijaju ovaj iznos odjednom, bez obaveze da kasnije pravdaju način na koji su ga potrošili.
 
"Isplata paušalnog iznosa koristi se kako bi se zaštitila nezavisnost mandata i jer je ovaj oblik isplate najisplativiji", saopštio je Evropski parlament.
 
Poslanici takođe dobijaju i dnevnicu od 350 evra, koja pokriva smeštaj, obroke i srodne troškove za svaki dan proveden u parlamentu na zvaničnom poslu.
 
Što se tiče putnih troškova, oni mogu dobiti povrat novca za službena putovanja, ali samo ako prilože račune.
 
Takođe im se refundira dve trećine medicinskih troškova, a kada član napusti funkciju, dobija otpremninu koju često nazivaju "zlatnim padobranom". To je prelazna naknada koja odgovara jednoj mesečnoj plati za svaku godinu provedenu na funkciji, u trajanju do najviše dve godine i važi pod uslovom da ne preuzmu drugu funkciju ili ne uzimaju penziju, navodi Euronews Srbija.
Nezavisni kiparski poslanika EP-a, Fidias Panajotou, dodao je "ulje na vatru" nakon što je na svom Instagram profilu pokazao svoj diplomatski pasoš, tvrdeći da taj pasoš omogućava političarima da pređu preko reda prilikom čekiranja na aerodromi, kao i da se vize za ove pasoše izdaju besplatno.
 
Kako je pres služba Evropskog parlamenta saopštila, poslanici ne dobijaju pasoš sa diplomatskim statusom, privilegijama ili imunitetom.
 
"Poslanici u obavezi da poštuju carinske i devizne propise, oni mogu da dobiju putni dokument pod nazivom "laissez-passer", koji se koristi isključivo prilikom službenih putovanja u vezi ra parlamentarnim radom. Taj dokument može da olakša kretanje ali samo u zemljama koje ga priznaju", saopštila je pres služba EP-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet