Nobelova nagrada za mir organizaciji preživelih u bombardovanju Hirošime i Nagasakija

Nobelova nagrada za mir dodeljena je danas Nihonu Hidankjou, japanskoj organizaciji preživelih u bombardovanju Hirošime i Nagasakija atomskim bombama, za njen aktivizam protiv nuklearnog oružja.
Nobelova nagrada za mir organizaciji preživelih u bombardovanju Hirošime i Nagasakija
Foto: Beta/AP (Kyodo News)
Predsednik Norveškog Nobelovog komiteta Jorgen Vatne Fridnes, rekao je da je nagrada dodeljena jer taj komitet "želi da oda počast svim preživelima koji su, uprkos fizičkoj patnji i bolnim sećanjima, odlučili da iskoriste svoje iskustvo da neguju nadu i angažman za mir".
 
Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja osvojila je nagradu za mir 2017. godine, a 1995. Džozef Rotblat i konferencije o nauci i svetskim poslovima Pagvaš pobedile su zbog "svojih napora da umanje ulogu nuklearnog oružja u međunarodnoj politici i, na duži rok, da eliminiše takvo oružje".
Ovogodišnja nagrada dodeljena je toj organizaciji, kako je navedeno, i kao upozorenje na razorne sukobe koji besne u svetu, posebno na Bliskom istoku, u Ukrajini i Sudanu.
 
Alfred Nobel je u svom testamentu naveo da se nagrada dodeljuje za "najviše ili najbolje delo za bratstvo među narodima, za ukidanje ili smanjenje stalnih armija i za održavanje i unapređenje mirovnih kongresa".
Prošlogodišnja nagrada pripala je iranskoj aktivistkinji Narges Mohamadi koja je u zatvoru, za njeno zalaganje za ženska prava, demokratiju i borbu protiv smrtne kazne.
 
Nobelov komitet je rekao da je to takođe priznanje za "stotine hiljada ljudi" koji su demonstrirali protiv "politike diskriminacije i ugnjetavanja žena od strane iranskog teokratskog režima".
 
Bilo je spekulacija da će Norveški Nobelov komitet koji odlučuje o dobitniku nagrade, odlučiti da ove godine uopšte ne dodeli nagradu.
 
Nobelove nagrade nose novčanu nagradu od 11 miliona švedskih kruna odnosno oko milion dolara.
 
Za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, osnivač Alfred Nobel je dekretom odlučio da o nagradi za mir odlučuje i dodeljuje petočlani norveški Nobelov komitet u Oslu.
 
Nobelova sezona završava se u ponedeljak proglašenjem dobitnika nagrade za ekonomiju, zvanično poznate kao Nagrada Banke Švedske za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela.
  • Lazar

    11.10.2024 22:03
    Dodela Nobelove nagrade ovoj japanskoj organizaciji podsetice mnoge (narocito mlade) na 200 000 zrtava od dve bacene A bombe.

    I na razaranja. Danas je GAZA razorena kao da je na nju baceno vise A bombi. Mozda sutra i Bejrut ?
  • Neusatz

    11.10.2024 21:05
    @NN
    Tebra, razlika izmedju nas i Japanaca je u tome sto smo se mi branili i sto smo branili nasu teritoriju a Japanci su pobili oko 30 miliona ljudi ukupno u Kini i jugoistocnoj Aziji, silovanja i ostale zlocine da ne pominjem. I te dve su im malo za silna zlodela sto su cinili. A za osiromaseni uranijum - bolje vidi sta nuklearni fizicari i hemicari govore o tome a ne politicari.
  • Olga

    11.10.2024 14:24
    Pozdravljam ovu odluku Nobelovog komiteta.
    Danas se PRVI PUT u istoriji vodi rat izmedju dve nuklearne sile : SAD i RF. Treba se prisetiti Hiroshime i Nagasaki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet