Ambasador BiH u Srbiji: Raspisati referendum o suđenju Dodiku pred Sudom BiH

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da je što pre potrebno raspisati referendum u RS o tome da li treba da se vodi proces protiv Milorada Dodika pred Sudom BiH.
Ambasador BiH u Srbiji: Raspisati referendum o suđenju Dodiku pred Sudom BiH
Foto: 021.rs
"Na taj način građani treba da obavežu sve nosioce vlasti kako da postupaju u slučaju ovakvih presuda. Moramo da napravimo odbrambeni mehanizam, jer je ovaj koncept usmeren na rušenje autonomije Republike Srpske", izjavio je Vranješ za RTRS.
 
Prema njegovim rečima, "u trenutku, kada se RS suočava sa brojnim udarima i izazovima, ključno je jedinstvo".
On je istakao da je apsurdno suđenje Dodiku i vršiocu dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukiću, koji su optuženi za krivično delo neizvršavanja odluka visokog predstavnika apsurdno, kao i samo postojanje Suda i Tužilaštva BiH, za koje je naveo da rade protiv RS.
 
Vranješ je naveo da Sud i Tužilaštvo BiH nisu dejtonska i ustavna kategorija, već da su nametnuti odlukom visokog predstavnika.
"Nepostojeći sud, na bazi optužnice nepostojećeg tužilaštva i optužnice sudi predsedniku Srpske na bazi nepostojećeg krivičnog dela, koje je nametnuo neostojeći visoki predstavnik", kazao je on.
 
Ocenio je da se procesom protiv predsednika RS, Dodiku da uskratiti pravo na političko delovanje i da se "obračunaju sa nosicima vlasti iz reda srpskog naroda na teritoriji BiH".
 
"Imamo potpuni apsurd kada je reč o procesu i vidimo da nikakav racionalni, pravni mehanizam ne može to da objasni. Dodik je pristao na sve ovo kako bi upravo sav ovaj apsurd raskrinkao", rekao je Vranješ.
 
Prema njegovim rečima, iza procesa stoji i deo međunarodne zajednice, posebno Ambasada SAD, koja, kako je ocenio, tretira BiH kao svoju koloniju.
  • Miloš

    11.10.2024 16:27
    BiH
    I treba da se raspise referendum po tom pitanju. Pametan predlog ambasadora BiH.
  • Mary Poppins

    11.10.2024 15:41
    Uzeti mu vilu na Dedinju i pretvoriti u obdanište, svu imovinu i sve pare ,a Dodika naterati da vozi kamion 12 sati dnevno 6 dana u sedmici,a sedmi da ga čisti pere i polira i sve pare što zaradi da uplati narodu bih.
  • zztop

    11.10.2024 15:08
    Mile priznaje samo sud svoje partije ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet