Britanija nudi migrantima da se sa koralnog ostrva privremeno presele u Rumuniju

Desetinama migranata, koji se već godinama nalaze u kampu na koralnom ostrvu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, Velika Britanija je ponudila privremeno preseljenje u Rumuniju.
Britanija nudi migrantima da se sa koralnog ostrva privremeno presele u Rumuniju
Foto: Pixabay
Desetinama migranata, koji se već godinama nalaze u kampu na koralnom ostrvu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, Velika Britanija je ponudila privremeno preseljenje u Rumuniju.
 
Ako prihvate ponudu i u Rumuniji provedu šest meseci, tada ostvaraju pravo dolaska u Britaniju. Drugim migrantima u kampu ponuđen je novac kako bi otišli u Šri Lanku, zemlju u kojoj bi potencijalno bili žrtve progona, piše BBC.
Prvi migranti koji su stigli na ovo ostrvo su Tamili kada je brod na kojem su se nalazili 2021. godine upao u probleme. Njih je tada spasila britanska Kraljevska ratna mornarica, te su završili na Dijegu Garsiji, najvećem ostrvu u arhipelagu Čagos, a ostrvo pripada Velikoj Britaniji. 
 
Neobičan status Dijega Garsije doveo je do dugotrajnog sudskog spora, zbog toga što se vlada Velike Britanije brinula da bi dovođenje Tamila u zemlju stvorilo "novu migrantsku rutu".
Naime, Vlada Velike Britanije tvrdi da Konvencija o statusu izbeglica iz 1951. godine ne važi na Britanskoj teritoriji Indijskog okeana (BTIO), jer se tamo primenjuje "drugačiji ustav" od onog Velike Britanije, te njime upravlja britansko Ministarstvo spoljnih poslova.
 
Vlasti u BIOT uspostavile su drugačiji proces za utvrđivanje mogu li se Tamili vratiti u Šri Lanku ili im se može pružiti međunarodna zaštita, odnosno dati im status koji Ujedinjene nacije vide kao sličan status izbeglica.
 
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije rekao je da su britanski ministri pokušavali da smisle rešenje za ovu situaciju, čime bi se zaštitili i dobrobit migranata i britanske granice. On je izjavio da bi prebacivanje migranata na treću lokaciju dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju, migrantima dalo više sigurnosti.
 
Britanski političari su ovu ponudu Tamilima dali u utorak, nedugo nakon što je Velika Britanija objavila kako će suverenitet nad BTIO dati Mauricijusu, dok će britansko-američka vojna baza ostati na Dijegu Garsiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet