Ustavni sud BiH suspendovao deo nastavnog plana RS koji veliča osuđene za ratne zločine

Ustavni sud BiH doneo je privremenu meru o stavljanju van snage člana Pravilnika o nastavnom programu za osnovno obrazovanje u Republici Srpskoj, kojim se veličaju osobe osuđene za ratne zločine.
Ustavni sud BiH suspendovao deo nastavnog plana RS koji veliča osuđene za ratne zločine
Foto: Beta (AP/Darko Vojinović/arhiva)
Ustavni sud BiH je stavio van snage deo nastavnog programa istorije za deveti razred, koji se odnosi na poglavlje "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat".
 
Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i da bude na snazi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH  o zahtevu koji je podnelo 13 poslanika u Predstavničkomg domu BiH.
Van snage su stavljeni delovi nastavnog programa istorije u kojima se kao "heroji rata" pominju Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Momir Talić, koje je Haški tribunal osudio za genocid i ratne zločine u BiH.
 
Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je, između ostalog, istakao da bi sprovođenje osporenog dela nastavnog plana "imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posledice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja dalje segregacije i podele među učenicima različitih etničkih zajednica, kao i povećanja osećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije”.
Navedeno je da je nastava u RS već počela i da je neminovno da će se i osporeni deo nastavnog plana primenjivati, ocenivši da dalje primena "može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i naneti im znatnu štetu, koja se neće moći retroaktivno popraviti”.
 
"Stoga je Ustavni sud ocenio da je donošenje privremene mere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka", saopšteno je iz ovog suda.
 
Ustavni sud je još naveo da odluka o privremenoj meri ne prejudicira odluku o zahtevu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet