Ukrajinska novinarka umrla u ruskom zatočeništvu

Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da pokreće istragu za ratne zločine nakon smrti ukrajinske novinarke Viktorije Rošine koju je Rusija uhapsila u okupiranom delu Ukrajine.
Ukrajinska novinarka umrla u ruskom zatočeništvu
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Slučaj Rošine prvo je bio okarakterisan kao nestanak, ali je sada preinačen u ratni zločin ubistva sa predumišljajem", navelo je tužilaštvo.
 
Rošina je preminula 19. septembra, navodi se u pismu koje je njena porodica dobila od ruskog ministarstva odbrane, saopštili su Reporteri bez granica.
Ukrajinske vlasti takođe su potvrdile njenu smrt, ali uzrok i okolnosti ostaju nepoznati.
 
"Posedujemo zvaničnu rusku dokumentaciju koja potvrđuje smrt novinarke", rekao je Dmitro Lubinec, ukrajinski komesar za ljudska prava.
Rošina je nestala u avgustu prošle godine dok je pokušavala da dođe u Zaporožje da bi izveštavala o tamošnjim dešavanjima.
 
Rusija je u aprilu ove godine potvrdila da je Rošina uhapšena.
 
Prema pisanju nezavisnog ruskog medija "Mediazona", ona je umrla za vreme prebacivanja iz zatvora u Taganrogu u Moskvu.
 
Ukrajinski zvaničnik koji je zadužen za ratne zarobljenike Petro Jacenko rekao je da je prebacivanje Rošine "bio korak bliže njenom oslobađanju".
 
Reporteri bez granica pozvali su vlasti u Moskvi da "rasvetle okolnosti smrti Rošine".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet