Šestoro zaraženo HIV-om nakon transplantacije organa u Brazilu

Šest pacijenata je bilo pozitivno na HIV posle transplantacije organa, koje je obezbedila služba za donaciju organa u Rio de Žaneiru.
Šestoro zaraženo HIV-om nakon transplantacije organa u Brazilu
Foto: Pixabay
Kako je javio Rojters, kancelarija sekretarijata za zdravstvo Rio de Žaneira saopštila je da je rad laboratorije odgovorne za sprovođenje testova na doniranim organima obustavljen, nakon što je HIV-om inficirano šest ljudi sa liste čekanja, koji su dobili organe od dva donora.
Sekretarijat za zdravstvo je saopštio da je to slučaj "bez presedana", kao i da se svi uskladišteni organi donatora testiraju, do decembra 2023. godine, od kada je laboratorija bila angažovana.
 
Policija istražuje ko je odgovoran za pogrešne testove dva donora organa.
Zdravstvena služba je upozorena na problem nakon što se primalac transplantiranog srca žalio da ima zdravstvenih problema, i da je pozitivan na HIV.
 
Druga dva pacijenta, od kojih su obojica primila po jedan bubreg, takođe su bila pozitivna na HIV virus.
Doktori su izrazili zabrinutost da bi ovako ozbiljna greška mogla da doprinese podrivanju poverenje javnosti u službu za transplantaciju organa, i smanjenje broja donora.
 
Transplantaciju je, doniranim organima, u Rio de Žaneiru od 2006. godine koristilo više od 16.000 ljudi, saopštila je brazilska vlada.
  • /

    12.10.2024 08:23
    /
    e tanjuge. pa brazil je u briksu.
    ne pise se tako o partnerima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet