Protesti u Keniji zbog izgradnje nuklearne elektrane blizu turističkog centra

Više desetina ljudi protestvovalo je u Keniji zbog namere vlade da izgradi nuklearnu elektranu u jednom od najvećih turističkih centara, u kojem se nalazi šuma na probnoj listi UNESCO Svetske baštine.
Protesti u Keniji zbog izgradnje nuklearne elektrane blizu turističkog centra
Foto: Beta (AP/Chris Obiero)
Elektrana bi trebalo da bude izgrađena u gradu Kilifi, oko 522 kilometra jugoistočno od glavnog grada Najrobija.
 
Mnogi stanovnici se otvoreno protive tom predlogu, zabrinuti zbog negativnih efekata na ljude i životnu sredinu, što je dovelo do niza demonstracija koje su ponekad postajale i nasilne.
Kilifi je poznat po svojim netaknutim peščanim plažama gde posetioci mogu da rone oko koralnih grebena ili posmatraju ptice u šumi Arabuko Sokoke, prirodnom staništu za očuvanje retkih i ugroženih vrsta.
 
Izgradnja nuklearne elektrane od 1.000 megavata trebalo bi da počne 2027. godine i da bude operativna do 2034. godine, a koštaće 3,4 milijarde evra.
Filis Omido, izvršna direktorka Centra za upravljanje pravosuđem i ekološku akciju, koja je prisustvovala protestu, rekla je da gradovi na istočnoj obali Kenije zavise od eko-turizma kao glavnog izvora prihoda i da bi nuklearna elektrana ugrozila njihov život.
 
"Mi imamo jedinu istočnoafričku priobalnu šumu, kao i morski park Vatamu. Ne želimo da nuklearna energija poremeti naš ekosistem", rekla je ona.
 
Njen centar je podneo parlamentu peticiju u novembru 2023. zahtevajući istragu i tvrdeći da lokalno stanovništvo ima ograničene informacije o predloženom postrojenju i kriterijumima za odabir željenih lokacija.
  • /

    12.10.2024 20:09
    /
    samo su srbi protiv litijuma a za nuklearku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet