Mađari najavili da će njihov deo pruge Beograd-Budimpešta biti gotov do kraja 2025.

Do kraja 2025. godine očekuje se završetak mađarske deonice nove železničke pruge Beograd-Budimpešta.
Mađari najavili da će njihov deo pruge Beograd-Budimpešta biti gotov do kraja 2025.
Foto: 021.rs (Ilustracija)
"Osim što će železnica Budimpešta-Beograd doneti značajne koristi Mađarskoj i približiti je Srbiji, ovo će postati i najkonkurentnija ruta za prevoz tereta iz južnoevropskih luka ka zapadnoj Evropi", poručio je ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto.
 
Sijarto je naglasio da je "nova železnica dostigla svoj najvažniji trenutak". Postavljanjem poslednjeg koloseka završena je izgradnja otvorene pruge van Budimpešte, prenosi Nova ekonomija.
Ministar je na događaju kompanije V-Híd, koja učestvuje u projektu, naglasio da izgradnja dvokolosečne brze železnice u Mađarskoj predstavlja investiciju od oko 800 milijardi forinti. 
 
Sijarto je naveo da su u prethodnom periodu kompanija V-Híd i njeni partneri izgradili 150 kilometara dvokolosečne železničke pruge, što znači da će ukupno biti postavljeno oko 300 kilometara koloseka, prenosi Pluton Logistics.
 
"Na pojedinim stanicama još se rade pripreme za instalaciju sigurnosnih sistema, a nakon toga uslediće izgradnja gornjeg voda. Već su postavljeni stubovi, a izgradnja budimpeštanskog dela je takođe počela. Sve to znači da će do kraja naredne godine mađarska deonica železnice Budimpešta-Beograd biti potpuno završena, otvarajući novu eru u železničkom saobraćaju između Budimpešte i Beograda", rekao je mađarski ministar.
Takođe, on je istakao ekonomski značaj ove deonice, navodeći da veliki deo prometa između EU i Kine (koji je oko 800 milijardi evra godišnje) dolazi brodom u Južnu Evropu, a zatim se roba prevozi vozom ka Zapadnoj Evropi.
 
Za kraj, istakao je da će zahvaljujući ovoj investiciji doći do ogromnog napretka u predgrađima Budimpešte, kao i da će se prevoz tereta i putnika u Mađarskoj sve više prebacivati na železnicu, koja je najekološkiji način transporta.
 
Podsetimo da je otvaranje deonice ove pruge, od Novog Sada do Subotice, najavljeno za 24. novembar, a građani će moći da je koriste od narednog dana.
  • /

    13.10.2024 11:34
    /
    kako ce predgradja u madjarskoj imati korist a u srbiji su usputne stanice zatvorene
  • Вања

    13.10.2024 11:21
    Мислим да Кинези лагано преузимају Европу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet