Netanjahu zatražio od Gutereša da vojnike misije UN odmah skloni na sigurno

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je danas od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da "odmah skloni na sigurno" vojnike iz sastava Mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL).
Netanjahu zatražio od Gutereša da vojnike misije UN odmah skloni na sigurno
Foto: Beta (AP/Leo Correa)
"Gospodine generalni sekretare, sklonite na sigurno snage UNIFIL-a. To treba učiniti što pre, odmah", rekao je Netanjahu u izjavi snimljenoj na početku sastanka izraelske vlade, obraćajući se Guterešu na engleskom jeziku.
 
To je prvi put da se izraelski premijer javno izjašnjava o izveštajima da je najmanje pet pripadnika plavih šlemova ranjeno prethodnih dana, tokom borbi između izraelskih snaga i proiranskog pokreta Hezbolah, na jugu Libana.
 
U govoru Netanjahu je istakao da je izraelska vojska "više puta" tražila povlačenje UNIFIL-a iz zona sukoba i da je naišla na "ponovljena odbijanja".
"Vaše odbijanje da evakuišete vojnike UNIFIL od njih pravi taoce Hezbolaha. To stavlja u opasnost i njih kao i živote naših vojnika", rekao je Netanjahu.
 
"Žalimo što su vojnici UNIFIL ranjeni i činimo sve što je u našoj moći da izbegnemo da se to ponovi. Ali najednostavniji i najočigledniji način da se to postigne je jednostavno da ih izmestite iz zone opasnosti", rekao je on.
UNIFIL je u petak optužio izraelsku vojski da je više puta pucala na njihove položaje i to - namerno.
 
Pet pripadnika mirovnih snaga UN ranjena su u poslednjih 48 sati, prema podacima UNIFIL, a njihovi položaji pretrpeli su znatne štete, rekao je portparol snaga Andrea Tenenti.
 
Izraelska vojska je saopštila da je pucala u pravcu pretnje. 
 
Juče je 49 zemalja, od kojih 34 imaju vojnike u sastavu UNIFIL pružilo punu podršku tim snagama i zatražilo da se one zaštite.
 
UNIFIL je ustanovljen 1978. godine i ima za ceilj da nadgleda bezbednosnu situaciju i štiti civile u zoni između Libana i Izraela.
 
U Libanu je trenutno više od 10.000 pripadnika mirovnih snaga iz oko 50 zemalja, među kojima je i Srbija, koja je poslala jedan vod. Najveće kontingente u UNIFIL imaju Indonezija, Indija, Gana, Italija i Nepal.
 
Nakon što je oslabio Hamas u Gazi, Izrael je u septembru pomerio front rata na Liban, sa ciljem da udalji Hezbolah od granice i omogući povratak u severni Izrael oko 60.000 stanovnika raseljenih zbog sukoba u tom delu zemlje.
 
BBC: Intenziviraju se borbe na jugu Libana 
 
Borbe na jugu Libana se intenziviraju i libanski zvaničnici kažu da je Izrael proširio oblast koju cilja u toj zemlji, prenosi danas BBC.
 
Libanski Hezbolah je javio da su njihovi borci uključeni u direktne borbe sa izraelskim vojnicima u selu blizu granice sa Izraelom.
 
Izraelska vojska je saopštila da je sprovela vazdušne napade na oko 200 ciljeva Hezbolaha u poslednja 24 časa.
 
Libanski crveni krst saopštio je da su, u jednom izraelskom napadu na zgradu u južnom Libanu, ranjeni njihovi dobrovoljci koji su tragali za nastradalima.
 
Izraelska vojska je ranije optužila Hezbolah da koristi kola hitne pomoći da prevozi oružje i borce.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet