Tramp ili Kamala Haris: Šta pokazuju najnovije ankete?

Rezultati tri najnovije ankete pokazuju da se prednost Kamale Haris smanjuje ili potpuno nestaje u odnosu na Donalda Trampa a do izbora je ostalo manje od mesec dana.
Tramp ili Kamala Haris: Šta pokazuju najnovije ankete?
Foto: Beta/AP
Ankete pokazuju da je, manje od mesec dana do američkih predsedničkih izbora, u toku "mrtva trka" demokratske kandidatkinje i republikanskog kandidata, piše Al Jazeera, dok rezultati tri najnovije ankete pokazuju da Haris gubi prednost u odnosu na Trampa, prenosi NIN
 
U poslednjoj anketi NBC Njuz-a, demokratska kandidatkinja i republikanski kandidant izjednačeni su na nacionalnom nivou sa 48 odsto, što je preokret u odnosu na anketu sprovedenu prošlog meseca, prema kojoj je Haris imala prednost od pet procenata.
 
U poslednjoj anketi ABC Njuz/Ipsos-a, Haris među verovatnim biračima vodi sa 50 odsto glasova prema 48 odsto za Trampa.
 
Demokratska kandidatkinja je u istoj anketi prošlog meseca vodila 52 naprema 46 odsto.
Prema poslednjoj anketi koju je proveo CBS Njuz/JuGov, Haris među verovatnim glasačima vodi sa 51 prema 48 odsto, u poređenju s četiri procenta prednosti iz prošlog meseca.
 
Prema najnovijim podacima, Haris ima 1,4 odsto prednosti u zbiru glavnih anketa, što predstavlja pad u odnosu na subotu kada je imala 2,2 odsto prednosti.
 
"Mrtva trka" za Belu kuću dolazi usred zabrinutosti demokrata da Haris ne uspeva da dobije podršku Latinoamerikanaca i Afroamerikanaca, dve grupe koje mogu biti ključne u trci za mesto predsednika SAD.
Prema anketama koju su proveli Njujork Tajms i koledž Sijena, čiji su rezultati objavljeni u subotu i nedelju, Haris je dobila podršku 78 odsto Afroamerikanaca i 56 odsto latinoameričkih birača, što je znatno niže u odnosu na demokratske kandidate na izborima 2020. i 2016. godine.
 
Haris i Tramp su u nedelju nastavili svoje kampanje u ključnim državama, održavajući skupove u Severnoj Karolini, odnosno Arizoni.
Bivši predsednik Barak Obama je u četvrtak upozorio Afroamerikance da, kako je rekao, nisu pokazali dovoljno entuzijazma zbog kandidature Haris, kao što je bio slučaj tokom izbornih kampanja 2008. i 2012. godine.
 
"Imate različite razloge i izgovore, a ja imam problem s tim", rekao je Obama u Pitsburgu, u Pensilvaniji, jednoj od sedam ključnih država za koje se očekuje da će odlučiti izbore.
 
"To me tera na razmišljanje, sada se obraćam direktno muškarcima, jer vama, jednostavno, nije bliska ideja da imate ženu za predsednika pa smišljate razloge da je ne podržite", dodao je on.
  • Pa sad

    14.10.2024 16:35
    Pre samog brojanja medijske kuce su davale 90% sanse da Hilari Klinton pobedi tamo 2016.
  • Ipak se okrece

    14.10.2024 15:52
    I nas narod glasa za politikante koji broje krvna zrnca a sebi trpaju milione u dzep zasto mislite da su amerikanci pametniji???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Daron Ačemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson.