EU sankcionisala iranske zvaničnike i avio-kompanije zbog pomoći Rusiji

Evropska unija (EU) danas je usvojila odluku kojom uvodi nove sankcije protiv fizičkih i pravnih lica povezanih sa Iranom, zbog transporta raketa i dronova Rusiji.
EU sankcionisala iranske zvaničnike i avio-kompanije zbog pomoći Rusiji
Foto: Pixabay
Na listi se nalaze iranske avio-kompanije, Saha Airlines, Mahan Air i Iran Air, kao i dve kompanije za nabavku.
 
EU je saopštila da su njihovi avioni u više navrata korišćeni za prenos iranskih bespilotnih letelica i srodnih tehnologija u Rusiju, koje su korišćene u ratu protiv Ukrajine.
Sankcije su uvedene i zameniku iranskog ministra odbrane, visokim članovima njegove paravojne Revolucionarne garde.
 
Zamenik ministra odbrane Sejed Hamze Galandari jedan je od sedam visokih zvaničnika kojima je sada zabranjeno da putuju u Evropu i čija je imovina u bloku zamrznuta. EU je saopštila da je on umešan u razvoj iranskog raketnog programa, s obzirom na njegovu odbrambenu ulogu na visokom nivou.
Ministri spoljnih poslova EU podržali su sankcije na sastanku u Luksemburgu.
 
Iran Er (Iran Air) ima direktne letove za nekoliko gradova u Evropi, uključujući Frankfurt, Hamburg, Keln, Pariz i Milano.
 
U martu je blok upozorio da bi ako Iran prenese balističke rakete i srodnu tehnologiju Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine, EU bila spremna da brzo odgovori.
 
Zemlje članice EU, sa izuzetkom Mađarske, isporučuju oružje i municiju, kao i ekonomsku i drugu podršku Ukrajini u vrednosti od oko 118 milijardi evra otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. godine, piše Asošiejted pres.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Daron Ačemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson.