Nemačka tajna služba: Putin će nastaviti da testira crvene linije Zapada

Nemački šefovi obaveštajnih službi izneli su oštra upozorenja o ruskoj špijunaži i pripremama za vojni sukob sa NATO-om na saslušanju u parlamentu u ponedeljak, piše Politiko.
Nemačka tajna služba: Putin će nastaviti da testira crvene linije Zapada
Foto: Pixabay
"Moskva je spremna da koristi hibridne i tajne mere koje su dostigle nivo koji prethodno nije viđen“, rekao je Bruno Kahl, šef nemačke spoljnoobaveštajne službe (BND), uz upozorenje da je "direktna vojna konfrontacija sa NATO-om postala opcija za Moskvu".
 
Cilj Kremlja je da podeli Zapad, kako bi otežao Evropi da se brani, dok istovremeno jača rusku vojsku u pripremi za potencijalni napad, rekao je Kahl parlamentarcima.
"Putin će nastaviti da testira crvene linije Zapada i dalje eskalira sukob. Ruske oružane snage će verovatno biti u poziciji, što se tiče osoblja i materijala, da pokrenu napad na NATO do kraja ove decenije najkasnije“, rekao je on.
 
Kahl je naglasio da Kremlj, koji od februara 2022. vodi totalni rat protiv susedne Ukrajine, troši mnogo više na svoju vojsku nego evropske zemlje i značajno jača svoje konvencionalne snage.
"Fokus ovog jačanja je, naravno, na strateškom pravcu prema zapadu duž istočnog kraka NATO-a", rekao je Kahl.
 
Kraljnji cilj ruskog predsednika Vladimira Putina je, kako je rekao, da "izgura SAD iz Evrope i obnovi granice NATO-a iz kasnih 1990-ih, čime bi stvorio rusku sferu uticaja i uspostavio novi svetski poredak".
 
"Tomas Haldevang, šef Saveznog ureda za zaštitu ustava - nemačke unutrašnje obaveštajne agencije - rekao je da njegova agencija posmatra "agresivno ponašanje ruskih obaveštajnih službi", kao i da su "špijunaža i sabotaža ruskih aktera u Nemačkoj povećane i kvantitativno i kvalitativno".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Daron Ačemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson.