Bivši oficir Štazija osuđen zbog ubistva prebega pre 50 godina

Osamdesetogodišnji bivši oficir komunističke tajne policije Istočne Nemačke, Štazi, osuđen je na 10 godina zatvora zbog ubistva jednog Poljaka na graničnom prelazu u podeljenom Berlinu, pre 50 godina.
Bivši oficir Štazija osuđen zbog ubistva prebega pre 50 godina
Foto: Beta (Sebastian Christoph Gollnow/dpa/AP)
Sud u Berlinu je u presudi naveo da nema sumnje da je tadašnji potporučnik čije ime nije saopšteno 29. marta 1974. godine iz zasede ubio poljskog državljanina Česlava Kukučku, po nalogu tajne policije Istočne Nemačke.
 
"To nije bio čin pojedinca iz ličnih razloga, već planiran i nemilosrdno izvršen atentat od strane Štazija", rekao je sudija.
Optuženi je u sudnici ćutao, ali je njegov advokat na početku suđenja rekao da je negirao navode. Na presudu se može uložiti žalba.
 
Incident se dogodio u martu 1974. godine, kada je Kukučka navodno odneo lažnu bombu u poljsku ambasadu kako bi zapretio zvaničnicima da mu dozvole da ode u Zapadni Berlin, dok se Štazi pretvarao da mu je dozvolio odlazak.
Dobio je izlaznu dokumentaciju i otpraćen je do graničnog prelaza na železničkoj stanici Fridrihštrase u istočnom Berlinu, navode tužioci. Nakon što je Kukučka prošao poslednji kontrolni punkt, osuđeni mu je, navodno, iz skrovišta pucao u leđa.
 
Vlasti su vrlo malo napredovale u ovom slučaju sve dok se 2016. godine iz obimne arhive Štazija nije pojavila informacija o identitetu ubice.
 
Istočna Nemačka je izgradila Berlinski zid 1961. godine, sprečavajući većinu svojih građana da putuju na Zapad. Mnogi su pokušavali da pobegnu prolazeći kroz tunel ispod njega, plivajući pored njega, penjući se ili leteći preko njega. U pokušajima prebega je poginulo najmanje 140 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju Daron Ačemoglu, Sajmon Džonson i Džejms Robinson.