Umro Majkl Džekson: Prvi komandant Kfor-a i potpisnik Kumanovskog sporazuma

Prvi komandant KFOR-a i potpisnik Kumanovskog sporazuma Majkl Džekson preminuo je u 80. godini života.
Umro Majkl Džekson: Prvi komandant Kfor-a i potpisnik Kumanovskog sporazuma
Foto: Screenshot (YouTube/BFBS Forces News)
To je saopšteno na zvaničnom nalogu britanskog atašea za odbranu u Prištini na mreži "X".
Džeksonov potpis našao se 1999. godine na Kumanovskom sporazumu, kojim je posle 78 dana okončano bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), a za njega je označio i početak operacije uspostavljanja misije KFOR-a na Kosovu, kojom će on rukovoditi kao prvi komandant, navodi BBC.
Godine 1999. general Džekson se sukobio sa američkim vrhovnim komandantom snaga NATO-a u Evropi, generalom Veslijem Klarkom, koji mu je naložio da na Kosovo pošalje snage kako bi se predupredilo iznenadno napredovanje ruskih snaga koje su se uputile ka aerodromu u Prištini.
 
Džekson je bio načelnik Generalštaba britanske vojske od 2003. do 2006. godine, bio je prisutan u dva značajna incidenta u Severnoj Irskoj, a predvodio je vojsku i tokom rata u Iraku.
  • Dacha NS

    16.10.2024 09:10
    Umro
    je i moj komsija juce,danas je sahrana ...
  • Zemlja čudesa

    16.10.2024 08:14
    Baš je nešto ubledeo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).