Stručnjaci u Crnoj Gori: Podaci o starenju stanovništva alarmantni

Stručnjaci u Crnoj Gori kao duboko zabrinjavajući i alarmantan ocjenjuju podatak da je prosečna starost crnogorskog stanovništva 39,7 godina.
Stručnjaci u Crnoj Gori: Podaci o starenju stanovništva alarmantni
Foto: Pixabay
Prema rezultatima prošlogodišnjeg popisa, najdublja demografska starost - kad je stanovništvo starije od 43 godine, zabeležena je u čak devet opština.
 
Na prošlom popisu samo jedna opština - Plužine, imala je takvu demografsku sliku.
Duboka demografska starost (prosečna starost stanovništva je između 40 i 43 godine) zabeležena  je u osam opština. U preostalih osam opština zabilježena je demografska starost - prosečna starost stanovništva je od 35 do 39 godina.
 
"To je jedan apsolutni problem kada je Crna Gora u pitanju, to znači da je natalitet u opadanju, da mladi imaju želju i napuštaju svoju domicilnu zemlju i svoju državu u velikoj meri", kazao je Vijestima rukovodilac studijskog programa za sociologiju na Filozofskom fakultetu UCG Vladimir Bakrač.
Prema njegovim rečima, u većini zemalja sveta demografski problem je starost stanovništva, ali to je pokazao i popis stanovništva u Crnoj Gori.
 
Profesor Univerziteta Crne Gore Miroslav Doderović ocenio je da će se negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori nastaviti i da će ugroziti osnovnu biološku budućnost zemlje.
 
"Zato moramo preduzeti mere na nivou opština i države, kroz koje ćemo pomoći mlade bračne parove, porodice sa decom, porodice koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu da dobiju decu. Treba da uspostavimo politike koje će podstaći oporavak društva kad je u pitanju demografija i prirodni priraštaj", kazao Doderović.
  • Brojke i slova

    16.10.2024 17:07
    Čisto radi poređenja: prema popisu iz 2022. prosečna starost stanovništva u Srbiji je 43,85.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).