Italijanski radnici auto-industrije štrajkuju, "Stelantis" u problemima

Radnici fabrika automobila u Italiji koje su u nizu teškoća, danas su stupili u prvi štrajk posle 20 godina tokom koga su desetine hiljada demonstrirale u Rimu zahtevajući bolje uslove rada.
Italijanski radnici auto-industrije štrajkuju, "Stelantis" u problemima
Foto: Beta (Roberto Monaldo/LaPresse/AP)
"Radimo jedan do dva dana u nedelji i to kada ide dobro. Danas zahtevamo da prelazak na ekološka vozila ne mogu isključivo plaćati radnici", rekao je Rikardo Falceta, predstavnik sindikata metalskih radnika UIL-a u Bariju.
 
Tri glavna sindikata auto-sektora u Italiji traže od Vlade da očuva njihovu zaposlenost i da proizvodnja automobila u Italiji ima budućnost, počevši od međunarodnog konzorcijuma proizvođača automobila "Stelantis" čija je osnova italijanski FIAT.
Stelantis, po veličini četvrti proizvođač automobila u svetu, pod pritiskom je da iznese plan proizvodnje dok se suočava s rastućom konkurencijom i finansijskim teškoćama.
 
Italijanska krajnje desničarska Vlada optužuje Stelantis da seli proizvodnju automobila u zemlje s niskom cenom rada.
Ta multinacionalna grupa, nastala 2021. spajanjem FAT-Chryslera i PSA Peugeot, je u prvoj polovini ove godine imala nagli pad proizvodnje u većini svojih fabrika u Italiji. Tokom proteklih 17 godina, FIAT je smanjio proizvodnju u Italiji za skoro 70 odsto.
 
Izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavares je nedavno okrivio pravila EU o dozvoljenoj emisiji ugljenika za povećanje troškova proizvodnje, sugerišući da bi ta grupa mogla biti primorana da zatvori neke fabrike za sklapanje da bi se suočila s konkurencijom iz Kine. Rekao je da "ne može isključiti" otpuštanje, ponavljajući potrebu za dodatnim državnim podsticajima da bi se podstakla potražnja za električnim automobilima.
 
Tavares je takođe bio na udaru svojih američkih prodavaca vozila i sindikata u SAD zbog lošeg finansijskog učinka ove godine. Direktor je pokušavao da smanji troškove odlaganjem otvaranja fabrika, otpuštanjem radnika i nuđenjem otpremnina za dobrovoljni odlazak zaposlenih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Cela Kuba ostala bez struje

Cela Kuba ostala je večeras bez struje, zbog kvara na jednoj od glavnih elektrana na ostrvu, saopštilo je kubansko Ministarstvo energetike.

Jak zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros region istočne Turske, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).