Preminuo stručnjak za Holokaust Jehuda Bauer, zalagao se za okončanje sukoba s Palestincima

Istaknuti izraelski istoričar, profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, Jehuda Bauer preminuo je u 99. godini, saopštila je Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA).
Preminuo stručnjak za Holokaust Jehuda Bauer, zalagao se za okončanje sukoba s Palestincima
Foto: Screenshot (Youtube/Jstreet)
"Sa velikim žaljenjem objavljujemo da je preminuo naš počasni predsednik Bauer. Ostavio je neizbrisiv trag, kako u IHRA, tako i u oblasti studija Holokausta, a njegovo moralno vođstvo, uvid i prijateljstvo će nam veoma nedostajati“, navodi IHRA.
 
Rođen 1926. u Pragu, Bauer i njegova porodica pobegli su u Palestinu 1939. godine. Po završetku srednje škole, Bauer počeo studije na Univerzitetu u Kardifu, u Velikoj Britaniji, ali ih je prekinuo 1948. vrativši se u Izrael da se bori u ratu za nezavisnost.
Povezao se sa socijalističko-cionističkim pokretom HaShomer HaTzair i njegovom partijom u Knesetu, Mapam, ali se razočarao u komuniste zbog represije u SSSR-u.
 
Bauer je dugo kritikovao sadašnjeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua, desničara, jednom rekavši da Netanjahu "jednostavno nema pojma, on se bavi Iranom, zna nešto o Iranu, ne zna ništa o Holokaustu".
Kasnije je Bauer bojkotovao godišnju memorijalnu službu Jad Vašema za Holokaust zbog "nacionalističkih govora" političara.
 
Bauer se zalagao za okončanje višedecenijskog sukoba s Palestincima i do smrti bio oštar kritičar naseljavanja Jevreja na palestinskoj Zapadnoj obali i pozivao na uspostavljanje palestinske države.
 
"Okupiramo ljude koji nas mrze, a to nije dobro. Sve dok je na vlasti ovakva nacionalistička vlada koju imamo, nema mogućnosti za rešenje", rekao je jednom on.
 
Bauerova poslednja knjiga je "Jevreji: Suprotni narod" u kojoj iznosi čvrsta ateistička uverenja i nade za budućnost Izraela.
 
"Snu o jevrejskoj demokratskoj državi doći će kraj samo ako desnica bude na vlasti", predvideo je on u intervjuu za "Haarec" 2014.
 
Vučić: Bauer je imao poseban značaj za Srbiju
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u telegramu saučešća, istakao da je Bauer "imao poseban značaj za Srbiju kao most između naše zemlje i globalnih napora da se održi sećanje na žrtve Holokausta, posebno na našim prostorima".
 
"Imao sam čast da mu, u znak priznanja za njegovu posvećenost istorijskoj pravdi, dodelim Zlatnu medalju za zasluge Srbije, čime je naša zemlja iskazala duboko poštovanje prema njegovom radu", istakao je Vučić.
 
"Njegov glas, kao jednog od najvećih svetskih autoriteta u oblasti Holokausta i genocida, snažno se čuo kada je pružio jasnu i nedvosmislenu podršku Srbiji u borbi za istinu povodom rezolucije o Srebrenici", naveo je Vučić.
 
"Njegov neumorni rad i posvećenost očuvanju istorijske istine, predstavljaju stub na kojem počivaju ne samo naučna saznanja, već i moralna odgovornost celokupnog čovečanstva da ne zaboravi i ne ponovi prošlost", dodao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Cela Kuba ostala bez struje

Cela Kuba ostala je večeras bez struje, zbog kvara na jednoj od glavnih elektrana na ostrvu, saopštilo je kubansko Ministarstvo energetike.