G7 pozvao Iran da ne podržava Hamas, Hezbolah i Hute

Ministri odbrane Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) pozvali su Iran da prestane da podržava palestinski Hamas, ali i njegove saveznike iz Hezbolaha u Libanu i Hute u Jemenu.
G7 pozvao Iran da ne podržava Hamas, Hezbolah i Hute
Foto: Beta (Alessandro Garofalo/LaPresse/AP)

G7 "poziva Iran da se uzdrži od pružanja podrške Hamasu, Hezbolahu, Hutima i drugim nedržavnim akterima, kao i od preduzimanja bilo kakvih dodatnih mera koje bi mogle da dovedu do destabilizacije regiona i pokrenu proces 'nekontrolisanog' zaoštravanja", navodi se u zajedničkom saopštenju posle sastanka u Napulju, pošto Italija ove godine predsedava G7.

Ministri su pozvali na "značajno i trajno povećanje" humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, koji je zahvaćen ozbiljnom krizom sa hranom zbog rata Hamasa i Izraela.
 
"Zemlje G7 su ujedinjene u podršci potrebi za hitnim prekidom vatre u Gazi, oslobađanju svih talaca, značajnom i trajnom povećanju tokova humanitarne pomoći širom Pojasa Gaze i putu ka rešenju sa dve države", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara Grupe sedam, koju čine SAD, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada, Velika Britanija i Japan.
Ministri su potvrdili i podršku Ukrajini, uključujući i vojnu podršku.
 
"Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku slobodi, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, koliko god je to potrebno. Ističemo našu nameru da nastavimo da pružamo pomoć Ukrajini, uključujući vojnu, kratkoročno i dugoročno", dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Teme

G7
  • SRB IN

    19.10.2024 21:56
    Ok
    Nek Ameri i zapad prestanu da podržavaju Izrael

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Cela Kuba ostala bez struje

Cela Kuba ostala je večeras bez struje, zbog kvara na jednoj od glavnih elektrana na ostrvu, saopštilo je kubansko Ministarstvo energetike.