U Crnoj Gori od danas zabranjene plastične kese i plastika za jednokratnu upotrebu

U Crnoj Gori od danas su za upotrebu zabranjene plastične kese i plastika za jednokratnu upotrebu, shodno Zakonu o upravljanju otpadom.
U Crnoj Gori od danas zabranjene plastične kese i plastika za jednokratnu upotrebu
Foto: Pixabay
Za nepoštovanje te zakonske odredbe predviđene su kazne od 1.000 od 40.000 evra. 
 
Zakon o upravljanju otpadom stupio je na snagu 20. aprila, a primena njegovih pojedinih odredbi, među kojima i onih koje se odnose na plastične kese i plastiku za jednokratnu upotrebu, predviđena je šest meseci od stupanja na snagu, navodi agencija MINA.
Prema zakonu, zabranjena je upotreba laganih plastičnih kesa za nošenje, debljine od 15 do 50 mikrona, na prodajnom mestu robe ili proizvoda.
 
Za kese debljine više od 50 mikrona plaća se naknada od 0,03 evra.
Pored plastičnih kesa, zabranjene su i plastične slamčice, ali i plastični pribor za jelo i određene kutije za pakovanje hrane.
 
Zakon predviđa i posebne naknade za odlaganje mešovitog komunalnog otpada, jer je cilj da se smanji odlaganje otpada na deponijama. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Papa Franja proglasio 14 novih svetaca

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja proglasio je danas 14 novih svetaca, uključujući 11 mučenika iz Damaska, saopšteno je iz vatikanske pres službe.

Cela Kuba ostala bez struje

Cela Kuba ostala je večeras bez struje, zbog kvara na jednoj od glavnih elektrana na ostrvu, saopštilo je kubansko Ministarstvo energetike.