Kuba ponovo bez struje, a nailazi uragan Oskar

Milioni Kubanaca ni danas nemaju struju, nakon još jednog delimičnog kvara na elektro-energetskoj mreži do kog je došlo tokom noći.
Kuba ponovo bez struje, a nailazi uragan Oskar
Foto: Beta/AP
Tehnički direktor kubanske Elektro-mreže (UNE) Lazaro Guera potvrdio je delimični kolaps mreže u zapadnim provincijama Kube, koji je kasno u subotu pogodila i glavni grad Havanu, preneo je Rojters.
 
Guera je rekao da tehničari rade na rešavanju problema, ali nije dao vremenski okvir do kada će region dobiti struju.
Treći po redu veliki kvar na mreži do kog je došlo kasno u subotu, označio je veliko nazadovanje u nastojanjima vlade da brzo vrati poverenje stanovnika, koji već pate od velike nestašice hrane, lekova i goriva.
 
Dolazak uragana Oskar na istok Kube preti da će dalje zakomplikovati planove vlade da uspostavi redovno snabdevanje strujom, a čitav region koji očekuje nalet uragana uglavnom je bez struje ili komunikacija.
Nacionalna električna mreža Kube prvi put se srušila oko podneva u petak nakon što je najveća elektrana na ostrvu prestala da radi.
 
Nakon kraćeg uspostavljanja snabdevanja strujom, mreža se drugi put ponovo srušila u subotu ujutro, da bi se tokom prethodne noći treći put dogodio pad sistema, a veliki nestanci struje učinili su gotovo nemogućim za većinu stanovnika ostrva da pune telefone i da se priključe na internet.
 
Vlada je prošle nedelje navela da je do nestanka struje došlo zbog pogoršanja infrastrukture, zbog nedostatka delova usled trgovinskog embarga SAD, nestašice goriva i rastuće potrošnje.

Teme

KUBA
  • Izvidjac Futog

    20.10.2024 21:04
    Nadam
    Nadam se da ce bratski narod Kube uspeti da prevazidje ovu katastrofu u najavi.Ne mislim samo na uragan.
  • Zamenik zamenika

    20.10.2024 21:00
    Tako izgledaju male zemlje kojima je Rusija strateški saveznik. Doduše i najveći deo Rusije izgleda tako . Tako će izgledati sve one zemlje kojima Rusija bude određivala sudbinu.
  • Apsurdistan

    20.10.2024 19:51
    "Kuba ponovo bez struje, a nailazi uragan Oskar"

    Kod vas će uragan Oskar naići i proći a kod nas je već 12 godina, razvaljuje nas i ne misli da ode ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Papa Franja proglasio 14 novih svetaca

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja proglasio je danas 14 novih svetaca, uključujući 11 mučenika iz Damaska, saopšteno je iz vatikanske pres službe.

Cela Kuba ostala bez struje

Cela Kuba ostala je večeras bez struje, zbog kvara na jednoj od glavnih elektrana na ostrvu, saopštilo je kubansko Ministarstvo energetike.