Jedan od poslednjih Navaho šifranta iz Drugog svetskog rata preminuo u 107. godini

Jedan od poslednjih pripadnika Navaho Indijanaca koji su tokom Drugog svetskog rata prenosili poruke na maternjem jeziku plemena za američku vojsku, Džon Kinsel Stariji, umro je danas u 107. godini.
Jedan od poslednjih Navaho šifranta iz Drugog svetskog rata preminuo u 107. godini
Foto: Screenshot (Youtube/Dr. Miranda J Haskie)
To su saopštili zvaničnici njegovog rezervata u Arizoni.
 
Navaho šifranti u američkoj vojsci su tokom rata bez greške poslali hiljade poruka o kretanju japanskih trupa, taktici na bojnom polju i drugim komunikacijama.
Marinci su regrutovali stotine Navaho Indijanaca da služe kao prenosioci šifri tokom rata. Noseći poruke na njihovom maternjem jeziku oni su zbunili japanske vojne kriptologe i učestvovali u svim bitkama koje su Amerikanci vodili na Pacifiku.
 
Kinsel se prijavio u marince 1942. i postao Navaho šifrant, služeći tokom bitke na Ivo Džimi 1945. godine.
Poglavica plemena Bu Nigren naredio je da se sve zastave u rezervatu vijore na pola koplja do 27. oktobra u čast Kinselu.
 
"Kinsel je bio marinac koji se hrabro i nesebično borio za sve nas u najstrašnijim okolnostima sa najvećom odgovornošću kao šifrant i pripadnik plemena Navaho", naveo je Nigren u saopštenju.
 
Sa Kinselovom smrću, samo su dva originalna Navaho šifranta još živa - Piter Mekdonald i Tomas H. Begaj.
 
Predsednik SAD Ronald Regan ustanovio je 14. avgust za Dan Navaho šifranta 1982. godine kojim se odaje počast svim pripadnicima tog indijanskog plemena povezanim sa ratnim naporima. Taj dan je državni praznik Arizone i praznik pripadnika plemena Navaho koji žive u velikom rezervatu koji zauzima delove severoistočne Arizone, severozapadnog Novog Meksika i jugoistočne Jute.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Papa Franja proglasio 14 novih svetaca

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja proglasio je danas 14 novih svetaca, uključujući 11 mučenika iz Damaska, saopšteno je iz vatikanske pres službe.

Cela Kuba ostala bez struje

Cela Kuba ostala je večeras bez struje, zbog kvara na jednoj od glavnih elektrana na ostrvu, saopštilo je kubansko Ministarstvo energetike.