Mađarska drastično podiže porez na kratkoročno iznajmljvanje stanova u Budimpešti

Mađarska planira da skoro učetvorostruči porez na kratkoročno iznajmljivanje stanova u Budimpešti da bi se izborila sa stambenom krizom u glavnom gradu.
Mađarska drastično podiže porez na kratkoročno iznajmljvanje stanova u Budimpešti
Foto: Pixabay
Prema nacrtu zakona, mesečna dažbina na kratkoročno izdavanje stanova će iznositi 150.000 forinti, odnosno oko 373 evra, što predstavlja značajan rast u odnosu na dosadašnjih 38.400 forinti, prenosi Blumberg.
Pored toga, mađarska vlada neće izdavati nove dozvole za kratkoročno izdavanje stambenih nekretnina u Budimpešti u 2025. i 2026. godini, navodi se u nacrtu zakona.
 
Stanovnici šestog gradskog okruga Budimpešte, jednog od najpopularnijih područja za turiste, prošlog meseca su podržali potpunu zabranu kratkoročnog iznajmljivanja počev od 2026. godine.
Oni su se godinama žalili na buku, velike količine smeća i poskupljenje stanarina zbog rasta turizma.
 
Troškovi stanovanja u Budimpešti su tokom proteklih deset godina porasli skoro četiri puta, delimično zbog procvata platformi za iznajmljivanje kao što su Booking ili Airbnb.
  • K

    22.10.2024 08:00
    K
    Ovo se radi zbog Hotelskog lobija koji je znatno uzdrman zbog rentiranja stanova na dan kako kod njih tako i u Srbiji. Imate ogroman broj koji rentiraju na ovaj način stanove koji porez neplacaju godinama i pristojno prihoduju od toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Moldavci na referendumu podeljeni o EU

Na jučerašnjem referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, prema poslednjim rezultatima, polovina glasača koji su izašli na birališta izjasnila se za opciju "za".