Živ je, umro nije: Najstariji predsednik na svetu u javnosti prvi put nakon mesec i po dana

Kamerunski 91-godišnji predsednik Pol Bija viđen je u javnosti prvi put posle mesec i po dana usred spekulacija o njegovom zdravstvenom stanju, pa i da li je uopšte živ, javlja BBC.
Živ je, umro nije: Najstariji predsednik na svetu u javnosti prvi put nakon mesec i po dana
Foto: Beta/AP
Državna televizija je u ponedeljak prikazala snimak predsednikovog dolaska avionom na aerodrom u glavnom gradu Jaundeu, na letu iz Švajcarske. Dočekali su ga državni zvaničnici i članovi vladajuće stranke.
 
Bija je prethodni put viđen 8. septembra na Kinesko-afričkom samitu u Pekingu i od tada je Vlada bila pod velikim pritiskom da dokaže da je dugogodišnji lider uopšte živ.
Vladini zvaničnici su demantovali tvrdnje da je umro, rekavši da je Bija dobrog zdravlja i da je u privatnoj poseti Ženevi.
 
Njegovo ponovno pojavljivanje u javnosti moglo bi da izazove pozive unutar njegove stranke CPDM da zatraži još jedan sedmogodišnji mandat na izborima sledeće godine.
Dok "Čovek lav", kako ga zovu njegove pristalice, tek treba da otvoreno kaže da li će se kandidovati, kritičari kažu da njegovi nedavni politički potezi signaliziraju pokušaj da se učvrsti vlast vladajuće stranke.
 
Pol Bija je od 1982. godine tek drugi predsednik u istoriji Kameruna, a prethodno je bio premijer od 1975. 
 
Od 2024. on je drugi najduže vladajući predsednik u Africi i najstariji šef države na svetu.
  • Драган

    22.10.2024 10:19
    Јел
    Јел Бија има неке везе са нашом безбедносном агенцијом?
  • Realista

    22.10.2024 09:41
    autokrata
    Da li je pričao o svojim planovima za lično napredovanje i afirmaciju u budućnosti, kako će Kamerun da zablista nakon najviše 2 do 3 godine, a ako on i dalje bude predsednik da će za 10 godina sigurno ući u briks?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Moldavci na referendumu podeljeni o EU

Na jučerašnjem referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, prema poslednjim rezultatima, polovina glasača koji su izašli na birališta izjasnila se za opciju "za".