SAD možda imaju dovoljno litijuma da zadovolje svetsku potražnju do 2030. godine

Američki geološki zavod objavio je da je moguće da u ​​najdubljim slojevima podzemnih voda u geološkoj formaciji Smakover u južnom Arkanzasu ima između pet i 19 miliona tona rezervi litijuma.
SAD možda imaju dovoljno litijuma da zadovolje svetsku potražnju do 2030. godine
Foto: Pixabay
U studiji se navodi da bi ta količina litijuma, u slučaju da je isplativa, za devet puta mogla da nadmaši svetsku potražnju, piše N1
 
"U slučaju da je isplativa, količina litijuma koji se tamo nalazi, mogla bi devet puta da nadmaši procenjenu svetsku potražnju za litijumom, potrebnim za proizvodnju automobilskh baterija do 2030. godine", navodi se u studiji GZSD-a.
Navodi se da je GZSD je u partnerstvu sa Geološkim zavodom Kancelarije za energetiku i životnu sredinu Arkanzasa, koristio novu metodologiju koja podrazumeva testiranje vode i veštačku inteligenciju.

Nova metodologija je korištena kako bi se ustanovila količina litijuma koja bi možda mogla da se iskopa iz podzemnog rezervoara slane vode u geološkom regionu poznatom kao Smakover formacija, koja obuhvata južni Arkanzas i delove Teksasa, Luizijane, Misisipija, Alabame i Floride.
"Istraživanjem smo prvi put uspeli da procenimo ukupnu količiniu litijuma koji se nalazi u jugozapadnom delu Smakovera u Arkanzasu. Procene su da u tom regionu ima dovoljno rastvorenog litijuma da zameni uvoz litijuma iz SAD i iz drugih država", rekla je Ketrin Knijerim, hidrolog i glavni istraživač na studiji.
 
Kako se navodi na sajtu arktimes.com, pet kompanija radi na pokretanju projekta za iskopavanje litijuma u ​​južnom Arkanzasu.
 
Te kompanije, uključujući EkkonMobil i Standard Litijum, bile su blokirane zbog spora sa vlasnicima zemljišta, zbog pitanja koliko će oni dobiti novca za prava na mineralnu sirovinu.
  • Hihihihihihi - l

    22.10.2024 10:25
    e pa nece da može tako da se švotate sa našim kvantnim predsednikom i obožavaocima njegovog lika i dela. Ahahahahaha av : sad = 100 : 1

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Moldavci na referendumu podeljeni o EU

Na jučerašnjem referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, prema poslednjim rezultatima, polovina glasača koji su izašli na birališta izjasnila se za opciju "za".