Virus napao ribe u Jadranskom moru u Crnoj Gori: Nadležni apeluju na oprez

Direktorat za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Crne Gore saopštio je da su od Instituta za biologiju mora dobili informaciju o pojavi većeg broja obolelih i uginulih riba, uglavnom kernji.
Virus napao ribe u Jadranskom moru u Crnoj Gori: Nadležni apeluju na oprez
Foto: Pixabay
Pronađene ribe imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim delovima tela. Veći broj jedinki je uočen kako pluta na površini vode, prenose Vijesti.
 
Pretpostavlja se, kako kažu iz direktorata, da je reč o VER-u, virusnoj infekciji uzrokovanoj "betanodavirusom", koja je u više navrata zabeležena i u drugim mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine.
 
Simptomi koji se uočavaju kod obolelih jedinki u skladu su sa opisima te infekcije u naučnoj literaturi, a virus se pojavljuje pri većim temperaturama mora.
Institut je dobio oboleli primerak bele kernje (Epinephelus aeneus) sa područja Herceg Novog. Konačna analiza obolelelog primerka biće dostavljena u novembru, kako bi se izvršila PCR analiza i definitivno utvrdilo prisustvo pomenutog virusa.
"Apelujemo na građane da izbegavaju konzumaciju obolelih riba, dok ribare pozivamo da, ukoliko u ulovu primete slične primerke, iste dostave Institutu za biologiju mora radi daljih analiza", piše u saopštenju.
 
Dodaju da je Direktorat za ribarstvo o ovoj pojavi obavestio Upravu za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kako bi imali koordinisan i efikasan odgovor u slučaju eventualnih novih nalaza obolelih riba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet