Devojčica poreklom iz Crne Gore osuđena na dve godine zatvora zbog planiranja napada u Austriji

Sud u Gracu osudio je na dve godine zatvora 14-godišnju devojčicu koja je planirala teroristički napad na Jakominiplac, glavni trg u Štajerskoj.
Devojčica poreklom iz Crne Gore osuđena na dve godine zatvora zbog planiranja napada u Austriji
Foto: Pixabay
Planirala je da ubije "nevernike" nožem. 
 
Presuda još nije pravosnažna, piše austrijski portal Kronen Zeitung.
Devojčica je s majkom stigla u Austriju pre osam godina iz Crne Gore, nakon razvoda roditelja. 
 
Prema navodima tužilaštva, devojčica se preko interneta upoznala s radikalnim osobama, uključujući mladića po imenu Osman. Vremenom je počela da gaji ekstremističke ideje i planira teroristički napad.
Tužilac tvrdi da je devojčica bila pod uticajem radikalizma i da je nameravala da svoje zamisli pretvori u stvarnost.
 
"U njenim razgovorima na društvenim mrežama možete videti da je planirala da pobegne i bori se za terorističku organizaciju Islamska država. Takođe je komunicirala s devojkom iz Nemačke o nameri da izvede napad nožem na Jakominiplac i ubija nevernike", rekao je tužilac.
 
Devojčicu su uhapsili nakon što je Osman pritvoren. Policija je prilikom pretresa njenog doma pronašla propagandne video snimke Islamske države, uputstva za pravljenje bombi i materijal u kom preti napadima na crkve i policijsku stanicu.
 
U jednom od videa, devojčica je prikazana kako odaje počast napadaču iz Beča i zaklinje se Islamskoj državi.
 
Devojčica je na suđenju rekla da se pokajala.
 
"Osećam krivicu za ono što sam napisala i planirala. To je bilo pre pet meseci, sada više ne želim to da radim. Ne želim da imam veze s bombama", izjavila je ona.
Objasnila je da je postala radikalna jer je bila zlostavljana u školi zbog lošeg poznavanja nemačkog jezika. 
 
"Tada sam verovala da je sve povezano s Islamskom državom ispravno", rekla je ona.
 
Predsednik suda ju je podsetio da je nedavno izrazila želju da napusti Austriju, na što je odgovorila: "Sada to više ne želim. Znam da treba da napustim zemlju, ali čekam na žalbu. Bog je hteo da se promenim, zato sam ovde", rekla je devojčica i dodala da  želi da postane medicinska sestra.
  • w/e

    23.10.2024 11:01
    cool
    Ekstremne ideje poput citanja jedne knjige. Naravno, oni koji ukazu na slona u sobi ce biti problem, a ne stanje na terenu.
  • Realista

    23.10.2024 10:01
    bolest
    I majka i dete su za psihijatriju a ne zatvor...
  • Koko

    23.10.2024 09:57
    Hm...
    Baš zanimljivo, mala nije glupa, čuj, baš medicinska sestra... idealno mesto da nekažnjeno i neprimetno petlja s tuđim životima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet