Samit BRIKS pozvao na prekid ratova i otvaranje pregovora u Ukrajini i na Bliskom istoku

Pozivi na prekid ratova i otvaranje pregovora u Ukrajini i na Bliskom istoku izneti su danas na samitu grupe država BRIKS u Kazanju.
Samit BRIKS pozvao na prekid ratova i otvaranje pregovora u Ukrajini i na Bliskom istoku
Foto: Beta (Alexander Nemenov/AP)
Ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio je ponude svojih partnera za posredovanje koje je ocenio kao povoljne.
 
O Ukrajini gde su stavovi Moskve i Kijeva nepomirljivi dok borbe besne, mogući mirovni pregovori su vrlo hipotetički 32 meseca od početka ruskog napada.
 
Na Bliskom istoku rat koji je u Gazi pokrenuo krvavi napad Hamasa u Izraelu 7. oktobra 2023. godine, proširio se na Liban gde izraelska vojska jača ofanzivu protiv proiranskog Hezbolaha.
BRIKS je u zajedničkom saopštenju pozvao Izrael da odmah prekine napade na snage UN u Libanu (UNIFIL) i da očuva teritorijalni integritet te zemlje, dok je iranski predsednik Masud Pezeškijan u Kazanju pozvao svoje partnere da "iskoriste sve svoje kolektivne i individualne sposobnosti da okončaju rat u Gazi i Libanu".
 
Hamas je za AFP saopštio da je jedan od njegovih lidera Musa Abu Marzuk otputovao u Moskvu na razgovore koji imaju za cilj "stavljanje tačke na (izraelsku) agresiju i rat u Gazi i regionu".
 
Ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku imaju potencijal da postanu globalni, upozorio je predsednik Brazila Luis Injacio Lula da Silva putem video-veze tokom sastanka deset lidera BRIKS u Kazanju.
Kineski predsednik Si Đinping postavio je principe: nema proširenja ratišta u Ukrajini, nema eskalacije borbi i provokacija bilo koje strane, kako bi se situacija smirila što je brže moguće.
 
Dan ranije, indijski premijer Narendra Modi je, uveravajući da je u kontaktu sa obe strane, izrazio podršku svim naporima da se brzo povrate mir i stabilnost.
 
Ovi pozivi na mir i razgovori koje su pokrenuli lideri koji su se sastali u Kazanju, pazeći da ne ukažu na bilo čiju odgovornost za tu krizu, neće odgovoriti na želju Evropske unije koja ih je pozvala da traže od Vladimira Putina da odmah okonča rat koji vodi protiv ukrajinskog naroda.
 
Iran, optužen da je isporučio dronove i rakete kratkog dometa Rusiji, jedan je od glavnih protivnika SAD na međunarodnoj sceni, a njegov presednik Masud Pezeškijan je u sredu pred Putinom pohvalio kvalitet odnosa strateškog i suštinskog s Rusijom, dragim susedom.
 
Očekuje se da će u četvrtak generalni sekretar UN Antonio Guteres razgovarati o Ukrajini s Putinom, navodi Kremlj. To bi bio njihov prvi razgovor u Rusiji od aprila 2022.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet