Članovi muzičkih grupa ABBA, Radiohead i The Cure se priključili apelu protiv zloupotrebe AI

Članovi muzičkih grupa ABBA, Radiohead i The Cure pridružili su se glumcima i autorima i potpisali protestno pismo protiv korišćenja umetničkih i autorskih ostvarenja za izgradnju alatki AI.
Članovi muzičkih grupa ABBA, Radiohead i The Cure se priključili apelu protiv zloupotrebe AI
Foto: Screenshot (Youtube/Tony Sousa)
To pismo, koje je objavljeno u utorak, potpisale su hiljade umetnika da bi poslali javno upozorenje o AI alatima koji mogu generisati sintetičke slike, muziku i tekstove, prenosi AP.
 
"Neovlašćena upotreba kreativnih ostvarenja za unapređenje generativne veštačke inteligencije predstavlja značajnu, nepravednu pretnju za egzistenciju ljudi koji stoje iza tih dela i to se ne sme dozvoliti", navodi se, između ostalog, u protesnom pismu.
Među potpisnicima su Bjern Ulveus iz švedske grupe ABBA, Robert Smit iz benda The Cure, Tom Jork i članovi njegove grupe Radiohead, kao i pisci, uključujući nobelovca Kazua Išigura i glumci Džulian Mur, Kevin Bejkon i Rosario Doson.
Najprodavaniji romanopisac Džejms Paterson potpisao je još jedno otvoreno pismo prošle godine u okviru protesta udruženja autora "Authors Guild".
 
Nakon toga saveznom sudu u Njujorku podneta je tužba protiv kompanija koje su zloupotrebljavale veštačku inteligenciju.
  • predrag

    24.10.2024 08:32
    Znaci samo da AI njih ne dotice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet