Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.
Kuba postaje partnerska država BRIKS-a
Foto: Pixabay
"Kubi je čast da se pridruži BRIKS-u kao zemlja partner. Pet slova i velika nada za zemlje juga na teškom putu ka pravednijem, demokratskijem, ravnopravnijem i održivom međunarodnom poretku", napisao je predsednik Kube na platformi X. 
 
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da su članice BRIKS-a na samitu u Kazanju usaglasile listu država partnera te asocijacije.
Prema rečima bolivijskog predsednika Luisa Arsea, njegova zemlja je takođe dobila ovaj status.
 
BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine, a Rusija je preuzela predsedavanje udruženjem 1. januara 2024. godine. 
Ova godina je počela prijemom novih članica, te pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, BRIKS sada uključuje Egipat, Etiopiju, Iran, UAE i Saudijsku Arabiju. 
 
Rusko predsedavanje BRIKS-om održava se pod sloganom jačanja multilateralizma za pravičan globalni razvoj i bezbednost. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet