Izrael bombardovao Iran i Siriju tokom noći: Teheran najavljuje odgovor

Serija eksplozija čula se u okolini Teherana, nedugo pošto je izraelska vojska objavila da su u toku osvetnički napadi na vojne ciljeve u Iranu.
Izrael bombardovao Iran i Siriju tokom noći: Teheran najavljuje odgovor
Foto: Beta (AP Photo/Vahid Salemi)
Eksplozije potvrdila i iranska agencija Tasnim, bliska Revolucionarnoj gardi. Nedugo pre početka napada, o akciji obaveštena i Bela kuća, piše RTS.
 
Vlasti u Teheranu najavljuju odgovor na izraelski napad. Za pet sati napada gađano 20 ciljeva u Iranu.
Eksplozije su se čule u Isfahanu, Mašadu, širom teritorija u kojima žive Kurdi, kao i u prestonici, Teheranu. Protivvazdušna odbrana aktivirana je i oko Damaska.
 
Početak napada usledio je nedugo pošto je izraelska vlada dala zeleno svetlo premijeru Benjaminu Netanjahuu i ministru odbrane Joavu Galatnu da pokrenu operaciju vazdušnih udara na Iran.
Iranska agencija Fars je, odmah po početku akcije, javila da se eksplozije čuju na nekoliko lokacija u okolini Teherana, ali da aerodrom u tom gradu nije ugrožen.
 
Izraelski izvori navode da je, do sada, u akciji učestvovalo više od 100 borbenih aviona, uključujući letelice F-35 i F-15. Na meti je, navodno, i komanda iranske Revolucionarne garde.
 
Iranske vlasti objavile su da izraelski napad predstavlja razlog za odlučan odgovor, javlja agencija Tasnim.
 
Punih pet časova nakon početka napada, izraelski izvori naveli su da je akcija okončana, te da je tokom noći pogođeno 20 ciljeva na teritoriji Irana. Za sada nije poznato koliko je žrtava bilo u ovim napadima.
 
Novi izraelski napad na Iran predstavlja i prethodne iranske akcije po ciljevima u Izraelu predstavljaju značajan i jednako negativan razvoj događaja u odnosima dve države, koje već decenijama ratuju preko proksi organizacija i obaveštajnih službi.
 
Po dva značajna napada na obe strane dovela su Iran i Izrael na ivicu otvorenog rata, uz moguće katastrofalne posledice po čitav Bliski istok.
 
Izrael gađa vojne ciljeve, Teheran tvrdi da odbrana deluje
 
Izraelski mediji tvrde da napad nije usmeren na iranske naftne terminale, ni na objekte koji se povezuju sa nuklearnim programom Teherana.
 
O napadu su obavešteni Bela kuća i Pentagon, koji su poslednjih sedmica pokušavali da ubede vladu Benjamina Netanjahua da vazdušne udare na Iran izvede na način koji ne bi doveo do odgovora vlasti u Teheranu.
Iranski analitičar Mohamad Marandi je, u toku napada, rekao da su vlasti u Teheranu očekivale snažnije udare i da su spremne za rat sa Izraelom. 
 
Ovakva izjava čoveka bliskog iranskim vlastima tumači se kao signal da Iran, možda, neće preduzimati osvetničke akcije protiv Izraela.
 
Iako je već više od mesec dana izvesno da je akcija Izraela neminovna Bela kuća se nadala da će izraelska osveta za raketni napad na vazduhoplovne baze u Izraelu zaobići nuklearna postrojenja i naftne terminale, posebno onaj na ostrvu Harg u Persijskom zalivu, koje je tokom istorije bilo poprište nekoliko neuspešnih vojnih akcija i špijunskih afera.
 
Izraelska pretnja odgovor je na nedavni napad Irana, čija je Revolucionarna garda ispalila oko 200 projektila na vazduhoplovnu bazu Nevatim. Posle iranskog napada na satelitskim snimcima videla su se 32 kratera od eksplozija bojevih glava, ali se činilo da ni jedan od aviona nije opštećen.
  • Samo kazem

    26.10.2024 09:42
    Izrael napada sve zemlje oko sebe, a svet cuti.
  • SRB IN

    26.10.2024 09:39
    Izrael genocidna tvorevina
    Izrael je veštački stvoren na tuđoj zemlji. Treba ga premestiti u Kaliforniju , Floridu ili neku drugu USA državu. Izgubili su pravo postojanje tu gde su ih posadili...
  • RTS nema pojma

    26.10.2024 09:25
    Izrael i US žele da napadnu Iran godinama.
    Evo konačno su se odvažili.
    Idioti.
    Iran je umereno uzvration na prvi napad Izraela koji trenutno bombarduje sve okolne zemlje i vrši genocid u gazi, a sad već i u Libanu, pod besmislenim izgovorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.