Fon der Lajen: Crna Gora do kraja godine može da zatvori četiri poglavlja

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da Crna Gora može da bude ponosna na sve što je ostvarila u procesu evropskih integracija, jer do kraja godine može da zatvori četiri poglavlja.
Fon der Lajen: Crna Gora do kraja godine može da zatvori četiri poglavlja
Foto: Beta (AP/arhiva)
Ona je rekla da EU čvrsto stoji uz Crnu Goru i da je članstvo 2028. godine ambiciozan cilj, na kojem treba raditi.
 
"Mi smo spremni da pružimo svaku vrstu podrške", dodaja je.
Crnogorski premijer Milojko Spajić je ocenio da je Crna Gora uradila dosta, ali da su naredne dve godine presudne za dalji napredak.
 
"Potrebne su nam sve partije da bismo zatvorili sva poglavlja do 2026. godine. To je ambiciozan cilj, ali verujem u njega", rekao je Spajić i istakao da se mora pojačati pritisak na sve stranke kako bi se u parlamentu odradio posao.
Fon der Lajen se prethodno sastala i sa predsednikom države Jakovom Milatovićem, koji je ocenio da je Crna Gora pozitivna priča i za Evropsku uniju i za region, zbog čega je u obostranom interesu intenzivan tempo zatvaranja poglavlja.
 
Milatović je naveo da je cilj Crne Gore da do 2028. godine postane 28. država članica EU.
 
Predsednica Evropske komisije posetom Crnoj Gori završava višednevnu turneju na Zapadnom Balkanu.
 
Ona je ranije danas u Prištini izjavila da je potreban dalji rad na koracima kako bi se došlo do tačke u kojoj će se zemlje članice Evropske unije složiti da ukinu mere prema Kosovu.
 
Rekla da je uz lidere Kosova koji su posvećeni postizanju tih ciljeva i kao pozitivan korak ocenila otvaranje prelaza Merdare za robu iz Srbije.
  • Particulare matter

    26.10.2024 17:39
    Bravo komšije!
    Bravo Crna Goro!
    Što više država članica NATO i EU je garancija mira u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.