Nagrada Saharov dodeljena liderima opozicije u Venecueli

Evropski parlament dodelio je svoju godišnju nagradu Saharov za slobodu mišljenja opozicionim liderima u Venecueli Mariji Korini Mačado i Edmundu Gonzalesu.
Nagrada Saharov dodeljena liderima opozicije u Venecueli
Foto: 021.rs
"Edmundo i Marija nastavili su da se bore za slobodnu, pravednu i mirnu tranziciju vlasti i neustrašivo su podržavali one vrednosti do kojih drže milioni ljudi u Venecueli i ovaj parlament: pravdu, demokratiju i vladavinu prava“, rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.
 
U Venecueli su u junu održani predsednički izbori, a opozicija je objavila rezultate koji pokazuju da je Gonzales odneo uverljivu pobedu. Ali, nacionalna izborna komisija proglasila je sadašnjeg predsednika Nikolasa Madura pobednikom, a Gonzales je pobegao u Španiju.
Dramatičan odlazak Gonzalesa, kojeg SAD i EU smatraju pobednikom izbora, usledio je početkom septembra, nedelju dana nakon što je vlast za njega izdala nalog za hapšenje optuživši ga za zaveru i druga krivična dela.
 
Reagujući na to šef diplomatije EU Žosep Borel tom prilikom je rekao: "Danas je žalostan dan za demokratiju u Venecueli. U demokratiji nijedan politički lider ne bi smeo da bude primoran da traži azil u drugoj zemlji“.
Potpredsednica vlade Venecuele Delsi Rodrigez je na Instagramu objavila da su vlasti dale Gonzalesu bezbedan prolaz kako bi vratile "politički mir".
 
Nagrada Saharov pokrenuta je 1988. godine i dodeljuje se pojedincima i organizacijama koje brane ljudska prava i demokratiju.
 
Prošle godine parlament je nagradu dodelio Iranki Mahsi Amini koja je umrla u policijskom pritvoru i pokretu "Žena, život, sloboda" u Iranu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Kuba postaje partnerska država BRIKS-a

Kuba se pridružuje bloku BRIKS-a kao partnerska država, u nadi da će izgraditi pravedniji i demokratskiji svetski poredak, izjavio je danas predsednik te karipske zemlje Migel Dijaz-Kanel.