Izborna komisija Gruzije objavila pobedu vladajuće partije, opozicija odbila da prizna poraz

Vladajuća partija "Gruzijski san" pobedila je na parlamentarnim izborima proevropsku opozicionu koaliciju koja je tokom noći odbila da prizna poraz, objavila je Centralna izborna komisija Gruzije.
Izborna komisija Gruzije objavila pobedu vladajuće partije, opozicija odbila da prizna poraz
Foto: Beta/AP
Partija "Gruzijski san" osvojila je 54,08 odsto glasova u odnosu na 37,58 odsto za proevropsku koaliciju, na osnovu prebrojanih 99 odsto izbornih jedinica, rekao je predsednik Centralne izborne komisije Giorgi Kalandarišvili.
 
Tokom noći opozicija je odbila da prizna poraz. Ona smatra da će takvi rezultati udaljiti zemlju od pristupanja Evropskoj uniji i približiti je Rusiji. 
 
"Ne priznajemo lažne rezultate pokradenih izbora", izjavila je Tina Bakučeva, šefica Ujedinjenog nacionalnog pokreta, jedne od četiri stranke opozicione koalicije. 
Opozicija optužuje Gruzijski san koji je na vlasti od 2012. da je autoritarna i proruska partija i da zemlju udaljava od EU i NATO, kojima "ima aspiracije da se pridruži".
 
Sinoć je izvršni sekretar Gruzijskog sna Mamuka Mdinaradze izjavio da rezultati koje je Centralna izborna komisija objavila pokazuju da je ta partija osigurala "solidnu većinu" u novom parlamentu.
 
Vlada je pre izbora izjavila da želi da osigura tri četvrtine mesta u parlamentu, što je potrebno za izmenu Ustava, i time da zabrani prozapadne opozicione stranke, piše Frans pres.
Brisel je upozorio da će šanse Gruzije za ulazak u EU zavisiti od ovih izbora. Gruzija je u svoj Ustav upisala da želi da se pridruži EU.
 
Prvi strani političar koji je reagovao sinoć, mađarski premijer Viktor Orban, jedini vođa EU koji je ostao blizak Moskvi, pozdravio je "ubedljivu" pobedu vladajuće partije. 
 
Predsednik susednog Azerbejdžana Ilham Alijev čestitao je dosadašnjem premijeru Irakliji Kobahidzeu na pobedi njegove stranke.
 
Izbori koje su nadzirali međunarodni posmatrači bili su obeleženi s nekoliko incidenata, kao što je tuča na jednom glasačkom mestu u Tbilisiju, ili svađe unutar opozicionog Ujedinjenog nacionalnog pokreta.   

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Srbiji živi 7.346 crnogorskih državljana

Prema rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, 44.017 crnogorskih državljana radi, školuje se ili boravi u inostranstvu, od čega ih je najviše, preko 10.400, u Nemačkoj.