Foto finiš Trampa i Kamale Haris: Odlučuju kolebljivi glasači u kolebljivim državama

Najnovije ankete pred američke predsedničke izbore pokazuju veoma neizvesnu trku između Kamale Haris i Donalda Trampa, posebno u sedam kolebljivih država (swing state).
Foto finiš Trampa i Kamale Haris: Odlučuju kolebljivi glasači u kolebljivim državama
Foto: Beta (AP/Alex Brandon, Matt Rourke)
Prema tim anketama oba kandidata su manje-više izjednačena, ali kao kolebljiva država koja bi mogla najviše da utiče na ishod izbora nameće se Pensilvanija, piše Demostat
 
"Sve se svodi na borbu u sedam kolebljivih (swing) država, morate pobediti u četiri od sedam, osim u slučaju da pobedite u Pensilvaniji, Džordžiji i Severnoj Karolini onda će to biti dovoljno za konačnu pobedu", ovako je formulisao scenario puta do pobede visoki funkcioner republikanske partije Majkl Vetli.
Sedam dana uoči izbora najveća pažnja usmerena je na rezultat u sedam kolebljivih država i to najpre na onih 2-3 odsto  neopredeljenih (kolebljivih) birača čija će odluka po svemu sudeći biti presudna za pobedu u ovom trenutno egal odnosu. Poslednja anketa You Gov America pokazuje strukturu tih neopredeljenih birača (više je među njima žena, crnih i hispano birača, onih sa nižim primanjima...) koji su po dosadasnjim istraživanjima bliži Kamali Haris.
 
Skoro sve ankete bave se percepcijom građana o sposobnostima predsedničkih kandidata da rešavaju najvažnija društvena, politička i ekonomska pitanja. Većina ispitanika i dalje daje prednost Kamali Haris kada je u pitanju rešavanje pitanja zdravstvene zaštite, abortusa, klimatskih promena, dok je Tramp u prednosti kod tema ilegalne migracuje i inflacije. Kada su u pitanju ekonomija, radna mesta i spoljna politika kandidati imaju podeljenu podršku.
Ako Kamala Haris izgubi Pensilvaniju, to bi bio značajan udarac u njenoj trci za Belu kuću, s obzirom na to da Pensilvanija nosi 19 elektorskih glasova i često odlučuje o ishodu predsedničkih izbora. Međutim, postoje druge "swing" države gde bi Haris mogla da nadoknadi taj gubitak. Ovo je scenario za pobedu oba kandidata ukoliko izgube Pensilvaniju.
 
Kamala Haris bez Pensilvanije
 
Gubitak Pensilvanije bi bio verovatno nenadoknadiv za nju, tako da bi morala da ga nadoknadi iz drugih "swing" država sa velikim brojem elektorskih glasova.
 
1. Mičigen i Viskonsin – Ove države su, zajedno s Pensilvanijom, bile deo tzv. Plavog zida (Blue Wall), koji je godinama bio čvrsto na strani demokrata, ali ga je Tramp probio 2016. godine. Haris bi morala da pobedi u obe da bi nadoknadila gubitak Pensilvanije. Mičigen ima 15, a Viskonskin 10 elektorskih glasova.
 
2. Arizona i Nevada – Arizona (11 elektorskih glasova) i Nevada (6 elektorskih glasova) su države gde demografske promene idu u korist demokrata, posebno među latinoameričkim biračima. Ako Haris uspe da zadrži Arizonu, koju je Bajden osvojio 2020. godine, to bi moglo delimično da ublaži gubitak Pensilvanije.
 
3. Dzordžija – Ako Haris izgubi Pensilvaniju, osvajanje Džordžije (16 elektorskih glasova) postaje još važnije. Ova država je prešla na stranu demokrata 2020, zahvaljujući tada većoj izlaznosti afroameričkih i mladih birača.
 
4. Severna Karolina – (16 elektorskih glasova) je tradicionalno republikanska, ali postaje sve kolebljivija zbog demografskih promena. Kod rukovodstva republikanaca prisutan je strah zbog afere njihovog kandidata za guvernera. Ako Haris pobedi, to bi moglo kompenzovati gubitak Pensilvanije.
 
Donald Tramp bez Pensilvanije
 
Za Trampa gubitak Pensilvanije takođe predstavlja veliki izazov. On mora da pobedi u četiri druge swing države, kako bi nadoknadio taj gubitak:
 
1. Viskonsin i Mičigen – Tramp je pobedio u ovim državama 2016, ali ih je izgubio 2020. Ako ponovo osvoji Viskonsin (10 elektorskih glasova) i Mičigen (15 elektorskih glasova), time bi mogao nadoknaditi gubitak Pensilvanije.
 
2. Džordžija – Tramp je izgubio Džordžiju 2020. godine, a to je tradicionalno bila republikanska država. Povratak Džordžije (16 elektorskih glasova) u ruke republikanaca mogao bi kompenzovati gubitak Pensilvanije.
 
3. Severna Karolina – Tramp je pobedio u Severnoj Karolini 2020. godine i ta država (16 elektorskih glasova) ostaje važno uporište. Ako Tramp uspe da zadrži Severnu Karolinu, mogao bi neutralisati eventualni gubitak Pensilvanije.
 
4. Arizona – (11 elektorskih glasova) je bila veliko iznenađenje 2020. godine kada je prešla u ruke demokrata. Tramp bi morao da uloži značajne napore da je povrati kako bi nadoknadio gubitak Pensilvanije.
 
  • Zdrav razum

    27.10.2024 18:15
    Samo bogati imaju razloga da glasaju za Trampa jer im smanjuje poreze.
    Ostali su samo ovce.
  • Citalac

    27.10.2024 18:13
    Malo mi vređa inteligenciju to da birači nešto kao odlučuju. Videli smo prosle izbore gde onaj koji kontrolise masine za glasanje, softver i sabiranje glasova odlucuju. U medjuvremenu je odluceno da moze da se glasa putem poste i najnovije bez dokumenata za identifikaciju. To sto oni organizuju je cirkus a ne glasanje.
  • SRB IN

    27.10.2024 17:52
    Carstvo " Demokratije"
    Demokratija je i nastala u robovlasničkom društvu. "Poštene" elite smenjuju jedna drugu na vlasti a rulja i robovi su potrošna roba. Oba kandidata su mi užasna ali je Tramp manja pretnja po planetu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Srbiji živi 7.346 crnogorskih državljana

Prema rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, 44.017 crnogorskih državljana radi, školuje se ili boravi u inostranstvu, od čega ih je najviše, preko 10.400, u Nemačkoj.