Papa smanjio plate kardinalima

Osamnaestorici vatikanskih kardinala biće smanjene plate sledećeg meseca kako bi se izbalansirao budžet Svete stolice, saopšteno je iz Vatikana, prenosi Ansa.
Papa smanjio plate kardinalima
Foto: Beta/AP
Vatikanski sekretarijat za ekonomiju obavestio je kardinale ranije ovog meseca da će država pokriti samo njihove osnovne plate, izostavljajući naknade za lične sekretarske i druge troškove.
 
Rez predstavlja smanjenje od oko 10 odsto, a italijanska agencija podseća da kardinal na čelu dikasterija trenutno zarađuje oko 5.000 evra mesečno.
Papa Franja je poslao pismo svim kardinalima u septembru, pozivajući ih da pomognu u smanjenju budžetskog deficita Vatikana, koji je 2023. iznosio nešto više od 83 miliona evra.
 
Papa je naglasio da su "sada potrebni dodatni napori svih kako bi se osiguralo da 'nulti deficit' ne bude samo teoretski već i efikasan".
Ovo nije prvi put da papa Franja sprovodi mere štednje. U martu 2021. već je smanjio plate kardinala za 10 odsto. 
 
U februaru je ukinuo pogodnosti besplatnog ili sniženog stanovanja za kardinale i zvaničnike Rimske kurije.
  • Д

    28.10.2024 08:10
    Д
    А шта ће вам плате и овоземаљске благодети када сте се заветовали Богу? Ово важи за све представнике свих религија!
  • Cocco

    28.10.2024 07:36
    A da li kardinali voze besne makine kao naše vladike?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet