U zemljama centralne Evrope raste podrška Putinu, u Srbiji je "svoj na svome"

Podrška predsedniku Ruske Federacije raste u zemljama centralne Evrope.
U zemljama centralne Evrope raste podrška Putinu, u Srbiji je "svoj na svome"
Foto: Beta/AP
Ta podrška bi mogla da se proširi i na Češku, piše Politiko, prenosi Tanjug.
 
Naklonjenost premijera Mađarske Viktora Orbana je već poznata, baš kao što je slučaj i sa slovačkim premijerom Robertom Ficom. 
Međutim, sledeće godine, mogao bi da im se pridruži i bivši premijer Češke Andrej Babiš, koji ponovo doživljava politički uspon. 
 
"U briselskim krugovima prognozira se da će proruski blok u srcu Evrope nastaviti da raste u 2025. godini. Iako je Babiš manje ideološki rigidan od Orbana ili Fica, čvrsto je okrenuo svoju stranku udesno i ponavlja retoriku svojih kolega u Mađarskoj i Slovačkoj", piše Politiko.
Kao i mađarski premijer, tako i Babiš tvrdi da rata u Ukrajini ne bi bilo da je Donald Tramp ostao na čelu SAD, kao i da bi njegova pobeda na novembarskim izborima značila i mir u Evropi. 
 
Kada je u pitanju Srbija, Putin godinama unazad uživa popularnost u Srbiji, premda je nakon odluke da napadne Ukrajinu opala.
 
Prema istraživanju Demostata iz 2022. godine, Putin je bio svetski lider o kom su građani Srbije imali najbolje mišljenje. Putin je imao samo za jedan procenat manju popularnost nego predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Nasuprot tome, prema anketi koja je u januaru ove godine sprovela mađarska kompanija Ceper, u novembru 2021. godine 77 odsto ispitanih Srba je imalo prilično pozitivno mišljenje o Putinu, dok je godinu dana od početka invazije taj broj opao na 59 odsto. 
 
Ipak, u Srbiji je podrška Putinu i dalje ostala izrazito visoku, u poređenju sa drugim evropskim zemljama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Papa smanjio plate kardinalima

Osamnaestorici vatikanskih kardinala biće smanjene plate sledećeg meseca kako bi se izbalansirao budžet Svete stolice, saopšteno je iz Vatikana, prenosi Ansa.