Ovo su zahtevi demonstranata u Tuzli

Demonstranti u Tuzli su, nakon što je premijer lokalne vlade Sead Čaušević dao ostavku, obustavili nerede i kamenovanje zgrada institucija vlasti.

Demonstranti u Tuzli su, nakon što je premijer lokalne vlade Sead Čaušević dao ostavku, obustavili nerede i kamenovanje zgrada institucija vlasti.

Ljutnja i nagomilani bes su uzroci nasilnog ponašanja, navodi se u proglasu građana u Tuzli i ističe da je odnos vlasti doveo do toga da ljutnja i bes eskaliraju. Sada, u ovoj novoj situaciji, ljutnju i bes želimo usmeriti na izgradnju produktivnog i korisnog sistema vlasti, naglašeno je u saopštenju koje prenose bosanski mediji. Radnici i građani Tuzle, kako se navodi u proglasu, pozivaju sve građane da podrže ostvarivanje iznetih zahteva.

Oni zahtevaju:

- Održavanje javnog reda i mira u saradnji gradjana, policije i civilne zaštite, kako bi se izbeglo bilo kakvo kriminalizovanje, politizovanje i bilo kakva manipulacija protestima.

- Uspostavljanje tehničke vlade, sačinjene od stručnih, nestranačkih, nekompromitovanih članova, koji do sada nisu imali nijedan mandat ni u kojem nivou vlasti, koja bi vodila tuzlanski kanton do izbora 2014.

- Rešavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije; da se uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali; oduzme nelegalno stečena imovina; vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gde je to moguće.

- Ujednačavanje plata predstavnika vlasti sa platama zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

- Ukidanje dodatnih plaćanja predstavnicima vlasti, uz lični dohodak, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim telima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.

- Ukidanje plata ministrima i eventualno drugim državnim službenicima nakon isteka ili prestanka mandata.

Protesti su počeli u sredu u Tuzli zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja, a potom se proširili na druge gradove i prerasli u nasilne nerede.

  • 09.02.2014 07:10
    Pitanje za medije
    Mnogi podržavaju i priželjkuju ovakav scenario i u srbiji. Naravno da je to i ovde neophodno, jer nema razlike između njihovih političkih "kadrova" i naših. Pitanje je kako bi se naši vajni mediji poneli u svemu tome, obzirom da su i oni u "mišjim rupama" ili u službi vlasti i njene propagande. A bez te podrške i javne kritike vlasti, ne ide.
  • Cistac

    08.02.2014 22:14
    Mrtvo more
    Kod nas bi na fabrikama trebalo da pise rad oslobadja,taman nas poslodavci placaju ko nacisti Jevreje,sa platom od 30000 din. imas za porciju klin corbe i parcence hleba a i to moras tanko da srces jer nece biti dovoljno.
  • 08.02.2014 21:41
    'Ajmo ih rušit
    Pozdrav Bosni iz Vojvodine!!!!!

    https://www.youtube.com/watch?v=bLTlZ2Xgkuw#t=20

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.