Otcepljenje Škotske pogubno po izvoz viskija
Ako Škotska na referendumu izglasa nezavisnost, to će imati negativne posledice po prestižni škotski sektor proizvodnje viskija, sudeći prema rezultatima studije holandske Rabobanke.
"Kratkoročna dobit od sticanja nezavisnosti Škotske je mala, dok su negativne posledice daleko veće", navodi u studiji analitičarka Elena Saputo.
Izvoz škotskog viskija - koji je drugi najunosniji izvozni proizvod Škotske - mogao bi se suočiti sa otežanim pristupom na međunarodnim tržištima, naročito na tržištu Evropske unije, na koje otpada 37 odsto škotskog izvoza. Izglasavanje nezavisnost bi, takođe, moglo ugroziti cene sirovina koji se koriste za proizvodnju viskija.
Škoti danas glasaju na referendumu o otcepljenju od Velike Britanije, posle tesne trke zagovornika i protivnika unije. U međuvremenu, iz razloga vezanih za sopstvene interese ali i geopolitiku, velike sile od Pekinga preko Vašingtona i Moskve do Nju Delhija tiho se mole da Velika Britanija ostane jedinstvena i ne stvori "zarazni" presedan državnog rasparčavanja u nestabilna vremena, navodi Rojters.
Poslednje ankete pokazale su da su oni "za" i oni koji kažu "ne" otcepljenju vrlo blizu jedni drugima, sa minimalnim vođstvom onih koji su za ostanak u uniji, kojih ima 51 odsto u odnosu na 49 odsto pobornika nezavisnosti, s tim da je podrška otcepljenju juče porasla za jedan procenat, a podrška ostanku - opala za isto toliko. Istovremeno, procenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača, neodlučno njih oko 500.000.
Komentari 5
Igor
Chan eil. Na bi cho gòrach!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar