Francuska ukida test na "kravlje ludilo"

Francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol izjavio je da se danas ukida test za otkrivanje "spongioformne encefalopatije" - bolesti "ludila krava" mlađih od 1. januara 2002. godine.
Francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol izjavio je da se danas ukida test za otkrivanje "spongioformne encefalopatije" - bolesti "ludila krava" mlađih od 1. januara 2002. godine.

"Broj novih slučajeva ludila krava je postao toliko zanemarljiv, da smo odlučili da ukinemo test koji je bio obavezan od 2001. godine. Pored toga, to je dobro za konkuretnost i dokaz o dobroj sanitarnoj situaciji u našoj zemlji", rekao je Le Fol.

Epidemija ludila krava krajem 1980-ih i 1990-ih godina ostavila je velike privredne posledice u svetu zbog zabrane uvoza i izvoza govedine. Epidemija je najviše pogodila Veliku Britaniju.

U Evropi je uništeno hiljade goveda, a ukupan gubitak zbog te bolesti iznosio je više od 90 milijardi evra.

Tokom epidemije je bilo zaraženo 190.000 životinja, a nastala je i panika jer se ta smrtonosna bolest može preneti na ljude, kao Krojcfeld-Jakobova bolest.

  • veterinar

    02.10.2014 16:53
    ujdurma
    I kod nas se radi test koji sa prevozom materijala košta 4 do 5 hiljada dinara. Ministarstvo ne izdaje nikakav bilten o kretanju bolesti, ili su podaci šturi, a ponekad se baci i poneki "Spin" kako bi plašili narod, kao što je ujdurma bila i sa ptičjim gripom i dr. I onako posrnulu industriju mesa šišaju preko ove Uredbe. Tako se za 100 goveda starijih od 30 meseci mora izdvojiti za analizu 400.000 din. Pa dokle. Ima opasnijih bolesti za ljude, a odnos je ignorantski, jer nema odakle da se izvuče lova. Ne znamo ni kako je formirana cena ove analize.Zašto i kod nas ne ukinemo ovaj test ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Siciliju

Zemljotres jačine 4,1 stepen po Rihterovoj skali zabeležen je jutros kod zapadne obale Sicilije, saopštio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.