Kineska policija će pucati na demonstrante?

Ukoliko se demonstranti ne povuku sa ulica, doći će do "nezamislivih posledica", upozorila je kineska Komunistička partija.
Ukoliko se demonstranti ne povuku sa ulica, doći će do "nezamislivih posledica", upozorila je kineska Komunistička partija.

Pretnja je iznesena u zvaničnom listu kineske vlade "People’s Daily" i pokazuje da je Peking izgubio strpljenje. Vlada je odmakla od šturog saopštenja izdatog pre nekoliko dana da se "odluke Komunističke partije moraju poštovati" i preduzela korake da uguši demonstracije.

"Aktivnosti demonstranata su protivzakonite. Narušili su vladavinu prava, izazvali haos u saobraćaju, i poremetili mirnu klimu u zajednici. Policija je spremna da preduzme sve mere", navodi se u listu "People’s Daily".

Nakon što su pripadnici pokreta "Okupiraj" objavili da će zauzeti kompleks Vladinih zgrada ako lider Hongkonga Leung Čun-jing ne podnese ostavku, policija se naoružala suzavcem i gumenim mecima.

"Videli smo velike drvene kutije sa oznakama policije. Pretpostavljamo da se u njima nalazi oružje", rekao je jedan demonstrant.

Zvanični Peking je poručio da je "veoma zadovoljan" načinom na koji Čun-jing radi svoj posao, raspršivši nade demonstranata da je vlada spremna da ga smeni kako bi smirila situaciju.

Kineski zvaničnici upozorili su SAD i druge zemlje da se ne mešaju u "unutrašnje stvari Kine". Ministar spoljnih poslova Veng Ji odgovorio je svom američkom kolegi Džonu Keriju da kineska vlada može sama da se izbori sa problemom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Ukrajina zapalila skladište oružja u Rusiji

Požar je zahvatio rusko skladište oružja duboko u zemlji, izazvavši eksplozije i zatvaranje glavnog puta, pošto je Ukrajina prošle noći lansirala više od 100 dronova na Rusiju i okupirani Krim.

Zemljotres pogodio Siciliju

Zemljotres jačine 4,1 stepen po Rihterovoj skali zabeležen je jutros kod zapadne obale Sicilije, saopštio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.