Papa Franja: "Veliki prasak" se dogodio, Bog nije mađioničar

Papa Franja, govoreći tokom Papinske akademije nauke, kazao je da je teorija evolucije i "Velikog praska" istinita, i da Bog nije mađioničar sa magičnim štapićem.
Papa Franja, govoreći tokom Papinske akademije nauke, kazao je da je teorija evolucije i "Velikog praska" istinita, i da Bog nije mađioničar sa magičnim štapićem.

Stručnjaci su ohrabreni ovim komentarom i smatraju da bi mogao okončati teorije o stvaranju sveta. Papa je objasnio da su obe naučne teorije bile nespojive s postojanjem tvorca.

"Kada čitamo o stvaranju u Knjizi postanka, zamišljamo Boga kao mađioničara koji je u stanju da sve uradi, ali to nije tako", rekao je papa Franja, i dodao: "On je stvorio ljudska bića i dozvolio im da se razvijaju u skladu sa zakonima koje nam je svima podario kako bismo se mogli ostvariti".

"Teorija "Velikog praska", za koju danas smatramo da je u osnovi svega što nas okružuje, ne protivreči intervenciji Boga, nego ga čak zahteva. Evolucija u prirodi nije nekonzistentna sa kreacijom, jer evolucija zahteva stvaranje bića koja će evoluirati".

Katolička crkva dugo je imala reputaciju "antinaučne" institucije, za šta se najčešće kao primer navodila inkvizicija s kojom je suočen Galileo kada je izneo svoju "jeretičku" teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca.

Međutim, poslednji komentari pape Franje u skladu su sa progresivnim radom pape Pija xII, koji je otvorio vrata ideji evolucije i aktivno pozdravio teoriju "Velikog praska". Godine 1996. Ivan Pavle II otišao je korak dalje i predložio da je evolucija "više od hipoteze".

Međutim, u nešto skorijoj istoriji, Benedikt XVI i njegovi savetnici zagovarali su ideju da inteligentni dizajn podriva evoluciju – ideju da je prirodna selekcija dovoljna da objasni kompleksnost sveta.

  • Iluminat

    28.10.2014 23:03
    Andjeli demoni
    Jel ovaj papa Franja iluminat ili Den Braun pise nove "Andjele Demone"? Prvo ono sa LGBT pravima u Vatikanu pa sad Veliki prasak, sta je sledece Darvin?
  • Sloven

    28.10.2014 22:11
    Istorija...
    nam je unistavana vekovima unazad. Zasto ne ucimo decu,opsirnije,ko su bili sloveni,njihovi bogovi i td. Ne,mi cemo da ucimo rimljane,engleze,francuze,nemce...
    Lepo je to jedan pisac rekao,prvo unistis skolstvo,kulturu,obrazovanje i onda mozes da manipulises narodom!
  • Vlada

    28.10.2014 21:18
    Ko zna?
    Evo ja sam siguran da smo mi u stvari dosli sa neke druge planete. Nasli planetu koja nam odgovara,pocistili dinosauruse,nastanili i to je to...Pitanje je samo ko smo mi i odakle smo dosli?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

AFP bio meta informatičkog napada

Informacioni sistem francuske agencije Frans pres (AFP) bio je meta napada koji je uticao na deo sistema za distribuciju vesti klijentima, objavljeno je danas.