Odlikovan Britanac koji je spasao 700 jevrejske dece od nacista

Britanac Ser Nikolas Vinton (105), spasilac skoro 700 jevrejske dece iz Češke u vreme protektorata Hitlerovih nacista, odlikovan je "Ordenom Reda belog lava".
Britanac Ser Nikolas Vinton (105), spasilac skoro 700 jevrejske dece iz Češke u vreme protektorata Hitlerovih nacista, odlikovan je "Ordenom Reda belog lava".

On je najviše češko državno odlikovanje preuzeo je u zamku Hradčani u Pragu iz ruku predsednika Češke Miloša Zemana. "Stidim se što to odlikovanje stiže tako kasno, ali mi Česi kažemo bolje ikad nego nikad. Uručiću još mnoga odlikovanja, ali nijedno me neće ispuniti takvom pokornošću kao ovo", kazao je predsednik Zeman.

"Na neki način nije trebalo da živim tako dugo i da dam priliku svim tim ljudima da preuveličavaju to što sam uradio, čini mi se: pre 100 godina. Ja sam samo imao sreće da budem u pravo vreme na pravom mestu", kazao je Vinton.

Na svečanosti pre večerašnjeg uručenja odlikovanja povodom državnog praznika Češke, Vinton je podsetio da je u vreme kada je organizovao "vozove spasa" preko Nemačke, do Velike Britanije za jevrejsku decu koju su mu u neizvesnost poveravali roditelji, bilo i Čeha kojima je bilo svejedno šta će nacisti učiniti s Jevrejima, ali da je isto tako bilo i Čeha koji su mu nesebično pomagali. "Divno je bilo što sam mogao da upoznam te Čehe koji su mi pomagali i koji su već tada shvatali šta će se dalje dešavati, jer ni mnogi evropski političari to nisu tada bili u stanju da uvide", kazao je Vinton.

Kao mladi agent za prodaju nekretnina, Nikolas Vinton je kada se obreo u predratnom Pragu, izvukao u nekoliko specijalnih vozova iz Češke 669 jevrejske dece za koju je neverovatnom upornošću izmolio odobrenje vlasti. U Velikoj Britaniji koja je bila jedina zemlja spremna da ih primi, našao im je hraniteljske porodice u kojima su deca sačekala kraj rata.

Njegov podvig prekrila je prašina zaborava, pošto skromno o njemu nije nikome govorio i javnost ga je otkrila tek 40 godina kasnije. Podvig skromnog, danas 105-godišnjeg vitalnog brokera u penziji, u nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova zabeležio je na prelomu milenijuma slovački režiser Matej Minač.

  • VVV

    29.10.2014 04:55
    Kratki Video
    Svakako pogledajte ovaj kratki potresan video o njemu koji je deo BBC programa snimljenog 1988. godine. Video traje manje od 2 minuta.
    Necete zazaliti !!

    Link: http://altion-days.blogspot.ca/2014/10/video-sir-nicholas-winton-bbc-programme.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

AFP bio meta informatičkog napada

Informacioni sistem francuske agencije Frans pres (AFP) bio je meta napada koji je uticao na deo sistema za distribuciju vesti klijentima, objavljeno je danas.